Biden določil večjo prodajo električnih vozil

Biden je podpisal izvršni ukaz, ki določa cilj, da bo polovica vseh novih vozil, prodanih do leta 2030, okolju prijaznih.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Jim Watson/AFP via Getty Images

Ameriški predsednik Joe Biden je nedavno napovedal niz ukrepov, namenjenih zmanjšanju emisij toplogrednih plinov ter izpustov iz avtomobilov in tovornjakov. Do leta 2030 naj bi bila polovica vseh prodanih vozil brez emisij, se pravi električna vozila, ki jih poganjajo baterije, ali gorivne celice oziroma hibridno-električna vozila.
image_alt
Lamborghini razkril novosti in načrte

Boj proti podnebnim spremembam kot vir gospodarske rasti

 
Biden je postavil cilj, da bo dramatično povečal prodajo električnih vozil v ZDA, poroča abc News. Tako naj bi spodbudil rast trga in ustvaril nova delovna mesta v proizvodnji, kot posledica povečanega povpraševanja po električnih vozilih in sestavnih delih. V svojem govoru je Biden povedal, da so električna vozila vizija prihodnosti, ki se zdaj začenja uresničevati. »Vprašanje je, ali bomo vodili ali zaostajali v tekmi za prihodnost. Gre za to, ali bomo ta vozila in baterije, ki so jih pripeljale v ZDA – proizvedli tukaj v ZDA, ali se bomo pri teh baterijah morali zanašati na druge države.«
 
Biden na testni vožnji z vozilom Ford F-150 Lightning. Foto: Leah Millis/Reuters
Biden na testni vožnji z vozilom Ford F-150 Lightning. Foto: Leah Millis/Reuters
V zadnjih letih prodaja električnih vozil v ZDA zaostaja v primerjavi z naraščajočo priljubljenostjo na Kitajskem in v Evropi. Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) električna vozila v ZDA predstavljajo približno dva odstotka novih prodanih avtomobilov, v obdobju zadnjih treh let. Biden je povedal, da bo naložba v proizvodnjo električnih vozil z infrastrukturnim načrtom ustvarila nova delovna mesta in ponovil argument, ki je bil tema njegovega predsedovanja, da je boj proti podnebnim spremembam lahko tudi vir gospodarske rasti v državi.
 

Proizvajalci se strinjajo

 
Proizvajalci avtomobilov Ford, GM in Stellantis so sprejeli nov cilj, kot so potrdili v javni izjavi in dejali, da si prizadevajo, da bo od 40 do 50 odstotkov vseh prodanih novih vozil, na električni pogon. Dodali so še, da je cilj mogoče doseči le s sredstvi za razširitev električnih polnilnic, ki so prav tako del Bidenovega infrastrukturnega načrta, navaja abc News.
 
image_alt
Kam namerava Biden investirati 1200 milijard dolarjev?

»Ker so [Združeni delavci avtomobilov] na naši strani pri preoblikovanju delovne sile in sodelujejo z nami na tej poti, verjamemo, da lahko z inovacijami in proizvodnjo električnih vozil okrepimo nadaljnje vodstvo Amerike na področju čiste transportne tehnologije,« so sporočila podjetja v skupni izjavi. »Veselimo se sodelovanja z Bidenovo upravo, kongresom ter državnimi in lokalnimi oblastmi pri sprejemanju politik, ki bodo omogočile te ambiciozne cilje.«
 

Novi standardi

 
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsednikova administracija prav tako napoveduje standarde glede učinkovitosti porabe goriva, ki jih bodo gradili na kalifornijskih višjih standardih porabe goriva. Standardi naj bi zahtevali, da vozila do leta 2026 dosežejo ekvivalent najmanj 52 milj na galono (približno 84 kilometrov na 3,8 litra), zaradi česar je to najstrožji standard emisij za avtomobile in tovornjake, pojasnjuje abc News. Promet predstavlja 29 odstotkov emisij toplogrednih plinov v ZDA, Agencija za varstvo okolja (EPA) pa pravi, da bi se s standardom do leta 2050 izognili 2,2 milijarde ton emisij ogljikovega dioksida.
 
Podnebni zagovorniki so standarde pohvalili kot kritičen korak k zmanjšanju ogljikovih emisij in doseganju ciljev, da se čim bolj omejijo podnebne spremembe. Toda Delovna skupina za okolje (EWG) ni bila fascinirana nad Bidenovo napovedjo.

Več iz rubrike