Berlinčani bi za pet let zamrznili najemnine

Cene najema nepremičnin v Berlinu bodo z januarjem obstale. S tem mestna oblast stopa nasproti lokalnemu prebivalstvu.
Fotografija: Najemnine za nepremičnine v Berlinu bodo zamrznile. S tem mestna oblast stopa nasproti lokalnemu prebivalstvu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Najemnine za nepremičnine v Berlinu bodo zamrznile. S tem mestna oblast stopa nasproti lokalnemu prebivalstvu. Foto: Reuters

Berlin je pripravljen zamrzniti najemnine za naslednjih pet let. Načrt, ki so ga potrdile mestne oblasti, je posledica nejevolje lokalnih prebivalcev, ki zahtevajo nižje najemnine stanovanjskih enot. V Berlinu so namreč najemnine samo v prvih treh mesecih letošnjega leta zrasle za 7 odstotkov, od leta 2011 pa so se celo podvojile.

Danes povprečna najemnina za opremljeno berlinsko stanovanje nanese kar 1100 evrov. Več za podobno stanovanje plačajo le še v Barceloni, Milanu in Rotterdamu, z najvišjo najemnino pa se ponaša London, kjer za dvosobno stanovanje v mestnem jedru najemodajalci plačajo skoraj 1800 evrov na mesec, piše britanski BBC.
 
Zakon bo, če ga bo berlinski parlament sprejel, od januarja naslednje leto vplival na skoraj milijon in pol nepremičnin, med njimi ne bo novogradenj in nepremičnin stanovanjskega sklada. Kanclerka Angela Merkel se sicer strinja, da je višanje najemnin v mestu težava, a rešitev zanjo ne vidi v posebnem zakonu za zamrznitev najemnin, pač pa v pospešeni gradnji novih sosesk.

O slednjem pa imajo pomislek tudi nemška gradbena podjetja, saj so se stroški gradnje od leta 2005 povečali za kar 33 odstotkov, medtem ko so na Nizozemskem v istem času narasli le za 6 odstotkov.

PREBERITE ŠE: Kaj o standardu slovenskega in nemškega delavca pravi predsednik GZS Boštjan Gorjup, preberite TUKAJ

Več iz rubrike