Banke zdaj posojajo več, razmere pa jim najedajo kapital

Z direktorico Združenja bank Slovenije Stanislavo Zadravec Caprirolo o višanjih obrestnih mer, bančnih dobičkih, kapitalskih izzivih in povečanih tveganjih.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Dvigi obrestnih mer ECB v povprečju niso slabi za slovenski bančni sistem in pričakovati je tudi zvišanje obrestnih mer na depozite gospodinjstev, odvisno od poslovne politike posamezne banke, pravi direktorica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. Z njo smo se pogovarjali o bančnih dobičkih, zniževanju kapitalske ustreznosti bank, tveganjih za finančno stabilnost, različnih posojilih in drugih aktualnih temah.

Kako v Združenju bank Slovenije ocenjujete zadnje ukrepe ECB, ponovno višje obrestne mere? Kakšen bo njihov učinek na bančni sektor?

»Dvig je bil pričakovan, ni presenečenje, tudi ravni niso presenečenje. ECB je tudi sama, prvič v zgodovini, ta dvig zelo jasno napovedala, kar ni njena običajna retorika. Ob tem je napovedala še nadaljnje dvige obrestnih mer. Učinek na bančni sektor prek obrestnih mer je načeloma seveda odvisen od strukture posamične bilance banke, strukture virov financiranja in strukture njenih naložb. A načeloma dvigi obrestnih mer v povprečju niso slabi za slovenski bančni sistem.«

Ali se se poslabšane gospodarske napovedi že kažejo v bančnih bilancah? Se bodo banke nekoč spet bolj borile za depozite kot vire sredstev? Ali se v bolj zaostrenih razmerah že povečuje delež slabih posojil?

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike