Avstrija: Vojna v Ukrajini upočasnjuje rast gospodarstva

Vojna v Ukrajini, gospodarske sankcije proti Rusiji s strani Zahoda in ruski protiukrepi zavirajo svetovno gospodarstvo. Vplivi se kažejo tudi v Avstriji.
Fotografija: Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Vojna v Ukrajini, gospodarske sankcije proti Rusiji s strani Zahoda in ruski protiukrepi zavirajo svetovno gospodarstvo. Negotovost glede razvoja dogodkov je že vplivala na skok cen energentov in surovin na svetovnem trgu. Sankcije, ki jih izvaja Zahod, povzročajo padec izvoza številnih držav v Rusijo. Prekinjene so tudi dobavne verige številnih pomembnih kmetijskih, kemičnih in drugih proizvodov. Vse to upočasnjuje gospodarsko okrevanje, ki je poskočilo vzporedno z upadom umrljivosti zaradi covida-19.

To velja tudi za Avstrijo, pravijo strokovnjaki dveh uglednih dunajskih ekonomskih inštitutov; Inštituta za višje študije (IHS) in Avstrijskega inštituta za ekonomske raziskave (WIFO). WIFO je ob koncu leta 2021 za leto 2022 napovedal 5,2-odstotno rast avstrijskega bruto domačega proizvoda, medtem ko je IHS napovedal 4,3-odstotno rast. Po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, Zahod pa je uvedel številne sankcije proti Rusiji in obratno, je WIFO znižal napoved za letošnjo avstrijsko rast na 3,9 odstotka, IHS pa na 3,6 odstotka.

image_alt
Kako je živeti na Kitajskem in kolikšne so cene?

Začetek leta je bil za avstrijsko gospodarstvo zelo dober. Poskočila sta izvoz blaga in turistični promet. Januarja in februarja 2022 je bil avstrijski gospodarski output rekorden, višji kot v najboljših letih pred pandemijo covida-19. Do vojne v Ukrajini je bila edina resnejša avstrijska makroekonomska težava bistveno višja inflacija, kot smo je bili vajeni v zadnjih letih.

Leta 2019 je bila inflacija v Avstriji 1,5-odstotna, leta 2020 pa le 1,4-odstotna. Lani je bila dvakrat višja; 2,8 odstotka s tendenco po rasti. Letos se bo verjetno spet podvojila. Februarja 2022 je bila skupna raven cen za 5,9 odstotka višja kot februarja 2021. WIFO napoveduje, da bo inflacija letos 5,8-odstotna, IHS pa ocenjuje, da bo okoli 5,5-odstotna.

Inflacija. Foto: Shutterstock
Inflacija. Foto: Shutterstock

Višja inflacija, manj prihrankov

Visoka inflacija ima za posledico nižje realne plače in na splošno nižje realne dohodke gospodinjstev. Seveda to negativno vpliva na zasebno potrošnjo, katere rast je eden glavnih generatorjev celotne avstrijske gospodarske rasti. Rast potrošnje je ostala v zadnjih mesecih močna. Strokovnjaki IHS menijo, da prebivalstvo zdaj ohranja svojo raven povpraševanja na račun nižjih zneskov osebnih prihrankov. Avstrijci z nakupom marsičesa zdaj ne odlašajo, saj menijo, da je želeno blago bolje kupiti že danes, saj bo jutri morda dražje.

Zasebna potrošnja v Avstriji naj bi se letos realno povečala za 4,8 odstotka (IHS) oziroma 3,9 odstotka (WIFO). To se na prvi pogled zdi veliko, vendar ne smemo pozabiti, da je lani stagnirala zaradi daljših obdobij zapor zaradi pandemije. IHS pričakuje, da se bo zasebna potrošnja v letu 2023 povečala za 2,8 odstotka in da se bo stopnja varčevanja gospodinjstev v tem letu vrnila na raven pred pandemijo, torej na približno 7,4 odstotka razpoložljivih prihodkov.

image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

V WIFO napovedujejo, da bo leta 2023 rast avstrijskega BDP dvoodstotna, v IHS pa, da bo 2,3-odstotna. Napovedi inštitutov glede proračunskega primanjkljaja sta bolj podobni; WIFO za leto 2022 napoveduje 2,4-odstotni, IHS pa 2,3-odstotni primanjkljaj. Oba inštituta pričakujeta, da se bo stopnja brezposelnosti letos znižala, in sicer z lanskoletnih osem odstotkov na 6,7 ​​odstotka (WIFO) oziroma 6,5 ​​odstotka (IHS).

Realnost bi lahko bila bistveno slabša od napovedi, priznavajo strokovnjaki WIFO in IHS. Dolžina in obseg vojne v Ukrajini nista znana. Če bodo prekinjeni dotok plina in nafte iz Rusije v zahodno Evropo, bo naša celina v stanju recesije. Inflacija, višja od napovedane, bo dodatno oslabila kupno moč prebivalstva. Vojna v Ukrajini lahko povzroči večje, dodatne motnje globalnih dobavnih verig. Nanje še vedno negativno vpliva pandemija covida-19 in ni izključeno, da bi se lahko stanje spet poslabšalo. Različica virusa SARS-CoV-2 omikron je na Kitajsko prispela pozneje kot v mnoge druge predele sveta. To povečuje tveganje zapiranja tovarn in pristanišč ter dodatne upočasnitve nemotene globalnega pretoka pomembnih (pol)proizvodov. Če bi se pojavila nova različica virusa, ki bi bila podobno kot omikron zelo nalezljiva in bi povzročala težji potek bolezni - in je s cepljenjem ne bi pravočasno zaustavili - bi lahko covid-19 spet zelo slabo vplival na svetovno gospodarstvo. Mir v Ukrajini, konec te tragedije in nato manj sankcij so tako glavni predpogoji za krepitev gospodarske rasti.

Avstrijske gospodarske napovedi se bodo izkazale za netočne, tudi če gospodinjstva v državi, ki se soočajo z vse bolj nepredvidljivim okoljem, izgubijo voljo do porabe in investicij. Strokovnjaki IHS in WIFO pravijo, da bo rast inflacije odvisna tudi od prihodnjih pogajanj o plačah med avstrijskimi sindikati in delodajalci. Velika spiralna rast plač/cen ni zaželena.

image_alt
Denar pomotoma nakazal tujcu in ga z velikim trudom dobil nazaj

Več iz rubrike