Avstrija po količini zaseženega ivermektina druga na svetu

Številni Avstrijci so prepričani, da se da z ivermektinom uspešno zdraviti covid-19.
Fotografija: Foto: towfiqu ahamed / Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: towfiqu ahamed / Getty Images/iStockphoto

Avstrijsko zvezno ministrstvo za finance je sporočilo, da so avstrijski cariniki v tem letu zaplenili velike količine ivermektina. Ivermektin ni narkotik, vendar so očitno mnogi Avstrijci obsedeni z idejo, da ta snov zdravi covid-19. To ni res, pravijo znanstveniki, vendar je znano, da jim številni Avstrijci ne zaupajo. Veliko privržencev avstrijske desne Svobodnjaške stranke (FPÖ) bolj verjame njenemu vodji Herbertu Kicklu, nasprotniku cepljenja, ki je javno promoviral ivermektin kot alternativo proti pandemiji.

Avstrija je letos po količini zaseženega ivermektina druga država na svetu, ni pa edina, v kateri so številni prepričani, da je ivermektin učinkovito zdravilo proti covidu-19. Ivermektin je zdravilo, ki je na trgu že nekaj desetletij, vendar se ga uporablja pri zdravljenju drugih bolezni. Leta 2015 sta prejela Japonec Satoshi Omura in Američan William C. Campbell za njegov razvoj Nobelovo nagrado za medicino oz. fiziologijo. Ta snov je učinkovita v boju proti različnim parazitom pri živalih in ljudeh. Uporablja se jo v veterini, v nekaterih afriških in drugih državah pa tudi v medicini proti nekaterim endemskim parazitskim boleznim.

image_alt
V kakšnih stanovanjih živijo Nemci in Avstrijci?

Aprila lani, v prvem valu pandemije, so raziskovalci z univerze Monash v avstralskem Melbournu ugotovili, da ivermektin v laboratoriju iz celic odstrani virus, vendar je za takšen učinek potrebna izjemno visoka koncentracija, ki je v praksi ni mogoče doseči, brez da bi prišlo do zastrupitve. V začetku tega leta je glavni proizvajalec ivermektina objavil, da ne gre za zdravilo za covid-19. To potrjujejo tudi dosedanje resne znanstvene študije na to temo, čeprav je res, da znanstveniki v kliničnih študijah še vedno raziskujejo njegovo delovanje.

Ameriška FDA, uprava za hrano in zdravila, ameriška svetovno znana agencija za odobritev zdravil, je dejala, da »ni odobrila ivermektina za uporabo pri preprečevanju ali zdravljenju covida-19 pri ljudeh ali živalih. Doslej razpoložljivi podatki ne kažejo, da je ivermektin učinkovit proti covidu-19«.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Govorice o ivermektinu so se lani najprej razširile v Peruju in v nekaterim drugim južnoameriškim državam. V Evropi so o rasti povpraševanja poročali na Slovaškem in Češkem. Januarja je Slovaška začasno, za šest mesecev, odobrila ivermektin kot preventivo in terapijo proti covidu-19. Številni Slovaki in Čehi so to zdravilo nato nabavljali v Avstriji, kjer je tudi veliko tistih, ki verjamejo, da jim to lahko pomaga, če se okužijo s SARS-CoV.

Avstrijski farmacevti pravijo, da ivermektin pomaga, če imate garje, ne pa če imate covid-19. V Avstriji je mogoče zdravilo v lekarnah dobiti le na recept. Veliko ljudi iz Češke in Slovaške pride z receptom ponj v Avstrijo; večinoma v lekarne, nedaleč stran od meje. Po tem, ko je vodja svobodnjakov Kickl oktobra letos priporočil ivermektin proti covidu-19, se je povpraševanje po njem povečalo tudi v drugih delih Avstrije. Mimogrede; Kickl ni doktor medicine ali veterine. Študiral je novinarstvo in politologijo, nato filozofijo in zgodovino, a študija ni končal.

image_alt
Zgodovinski trenutek: Najhitrejše električno vozilo je letalo

Avstrijski farmacevti dajejo ivermektin strankam z receptom, ki so ga dobile od dermatologa za odpravo garij. Očitno je, da ga zato mnogi, ki bi ga uporabili proti covidu, poskušajo naročiti v tujini, pogosto pri sumljivih dobaviteljih. Avstrijski cariniki so od začetka leta do druge polovice novembra zasegli 428 takšnih pošiljk, skupaj 24.169 tablet, so sporočili z zveznega ministrstva za finance. Oglasil se je tudi zvezni minister financ Gernot Blümel (Ljudska stranka), ki je dejal, da ti ljudje ogrožajo svoje zdravje, namesto da bi se zaščitili pred covidom-19.

Takšna sporočila marsikomu ne pridejo do ušes. Pred dvema tednoma se je v Avstriji iz bolnišnice v Rohrbachu v Zgornji Avstriji razširila vest, da sta sin in mater po zdravljenju covida-19 odpuščena iz bolnišnice. Istočasno sta bila v bolnišnici sinov oče in tast s težjo obliko bolezni, ki sta umrla na intenzivni negi. Sin in mati sta zdravstvenemu osebju med zdravljenjem povedala, da je družina verjetno zbolela zato, ker so doma popili manj ivermektina, kot bi morali.

image_alt
Spekter UV svetlobe, ki uničuje koronavirus in je varen za ljudi

Loterija - vaba za cepljenje

V zadnjem novembrskem vikendu je Avstriji končno uspelo cepiti 70 odstotkov prebivalstva z najmanj enim odmerkom; približno 62 odstotkov prebivalstva je prejelo dva odmerka cepiva, skoraj 20 odstotkov pa tudi tretji odmerek. V zadnjih dneh je poskočilo tudi število cepljenih s prvo dozo, morda tudi zato, ker država na veliko oglašuje loterijo cepljenja. »Kdo se cepi, dobi,« je slogan loterije, ki jo organizira ORF, javna radiotelevizija. V njej lahko sodelujejo vsi prebivalci Avstrije, ki so starejši od 18 let in so v času od 1. oktobra do 20. decembra prejeli prvi, drugi ali tretji odmerek cepiva AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson ali Moderna. Nagrade so skoraj pol milijona evrov vredna družinska hiša, dva luksuzna električna avtomobila, dve kuhinji po meri, 10 najnovejših modelov velikih televizijskih sprejemnikov itd.

Več iz rubrike