Android po svetu bolj priljubljen kot Apple

Uporabniki se že dolgo prerekajo, kateri operacijski sistem (OS) na pametnih telefonih je boljši. Sedaj je odločeno.
Fotografija: Android telefoni so bolj priljubljeni od iPhonov, Foto: Reuters
Odpri galerijo
Android telefoni so bolj priljubljeni od iPhonov, Foto: Reuters

Zadnji podatki so pokazali, da je Googlov OS Android za pametne naprave po svetu povprečno bolj priljubljen kot Applov iOS, vendar pa se rezultati med posameznimi državami zelo razlikujejo. Nekateri uporabniki pametnih telefonov bi morda dejali, da ni velike razlike med njima, drugim pa so majhne razlike lahko velik argument za goreče razprave o superiornosti določenega sistema.
image_alt
Kitajski Xiaomi prehitel Apple

Priljubljenost po državah sveta

 
Raziskavo o priljubljenosti OS na pametnih telefonih je izvedlo podjetje Electronics Hub, ki potrošnikom nudi neodvisne in preverjene podatke s področja tehnologije. V raziskavi so uporabili programsko opremo, ki določi ali ima objava na socialnih omrežjih pozitiven ali negativen prizvok. Tako so pregledali več kot 340 tisoč čivkov, objavljenih na socialnem omrežju Twitter, ki so v objavi omenjali telefone Android ali Apple. Na podlagi lokacije in pridobljenih podatkov so nato izdelali zemljevid, ki pokaže, kateri OS je v določeni državi povprečno bolj priljubljen.
Zemljevid priljubljenosti Appla in Androida, Foto: ElectronicsHub
Zemljevid priljubljenosti Appla in Androida, Foto: ElectronicsHub

Katere telefone imamo raje v Sloveniji?

 
Raziskava je pokazala, da so bolj priljubljeni Android telefoni, saj imajo večinski delež uporabnikov v kar 74 državah sveta, v primerjavi z iPhoni, ki so najbolj priljubljeni v 65 državah. Raziskava je sicer skupno zajela 142 držav, vendar je bil v treh državah rezultat izenačen (Belorusija, Fidži in Peru). Sicer pa je Android najbolj 'osovražen' na Poljskem, iPhone pa je na negativne odzive naletel v Latviji.
 
Uporabnik iPhona, Foto: Reuters
Uporabnik iPhona, Foto: Reuters
V Evropi so med uporabniki malo bolj priljubljeni iPhoni, največ pozitivnih objav so namreč prejeli v 20 državah, medtem ko so Android telefoni prevladovali v 19 državah. V Sloveniji imamo raje Androide, tako kot tudi v sosednji Avstriji, Madžarski in Hrvaški, le v Italiji so bolj priljubljeni iPhoni. Android telefoni so najbolj priljubljeni tudi v ZDA in sicer v 32 zveznih državah. iPhone pa je pridobil naklonjenost 19 zveznih držav, med drugim tudi Kalifornije, kjer sta bazirani obe podjetji.
 

Kaj lahko pove izbira OS o uporabniku?

 
Zanimiv pa je tudi podatek neke druge raziskave, kjer so ugotovili, da so uporabniki Android telefonov boljši partnerji v odnosu. Imeli naj bi namreč manj nadležnih navad, povezanih z uporabo telefona, kar povzroča manj napetosti v odnosu. Po drugi strani pa naj bi iPhone uporabniki imeli več priložnosti za zmenke.
 
Android operacijski sistem, Foto: Reuters
Android operacijski sistem, Foto: Reuters
Sicer so razlike med telefoni oziroma OS vedno manjše. Na koncu štejejo le malenkosti, ki uporabniku morda omogočijo boljšo izkušnjo. Burne razprave o superiornosti Appla ali Androida, pa so v večini primerov nesmiselne in brezplodne.
 

Več iz rubrike