Ameriška vojska razvila tableto, ki lahko upočasni staranje

Ameriško poveljstvo za posebne operacije (SOCOM) je nedavno napovedalo, da bodo kmalu začeli klinično testiranje tablete proti staranju.
Fotografija: Ameriška vojska naj bi razvijala tableto za upočasnitev staranja. Foto: Paul Bradbury/Getty Images
Odpri galerijo
Ameriška vojska naj bi razvijala tableto za upočasnitev staranja. Foto: Paul Bradbury/Getty Images

SOCOM, ameriško poveljstvo za posebne operacije pričakuje, da bodo lahko konec leta začeli klinično preizkušanje tablet, ki bi lahko ustavile ali pa vsaj zavirale nekatere učinke staranja.
 
Tim Hawkins, poveljnik ameriške mornarice in predstavnik SOCOM je za Breaking Defense povedal, da so predklinične študije varnosti in odmerjanja že zaključili, zdaj pa upajo, da bodo leta 2022 lahko začeli klinično testiranje.
image_alt
Pametne igrače: podpora otrokovemu razvoju ali resna grožnja?

Gre za izboljšanje človeške učinkovitosti

 
Kot je povedal Hawkins, SOCOM skupaj z vodilnimi industrijskimi partnerji in kliničnimi raziskovalnimi institucijami, razvijajo nutracevtik v obliki tablete, ki bi jo lahko civilisti in pripadniki vojske uporabljali v različne namene. »Ne gre za ustvarjanje fizičnih lastnosti, ki naravno še ne obstajajo. Temveč gre za izboljšanje človeške učinkovitosti, na primer povečanje vzdržljivosti in hitrejše okrevanje po poškodbah,« je pojasnil Hawkins.
 

Ni zdravilo, ampak superživilo

 
Tableta, ki vsebuje posebne majhne molekule, lahko skozi celične membrane doseže znotrajcelične tarče. Ker lahko organska spojina z nizko molekulsko maso uravnava nekatere biološke procese, je pogosto osnova za zdravila, kar pa ne pomeni, da gre vedno za zdravilo. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, gre v dotičnem primeru za prehransko dopolnilo oziroma za superživilo.
Bo lahko ena sama tableta zavirala staranje? Foto: ayo888/Getty Images/iStockphoto
Bo lahko ena sama tableta zavirala staranje? Foto: ayo888/Getty Images/iStockphoto

FDA ne ureja področja prehranskih dopolnil, zato se lahko SOCOM s programom izogne visokim standardom odobritve. Ob tem se pojavljajo vprašanja, zakaj ameriška vojska ne izvaja korakov, da bi substanca postala regulirano zdravilo, še posebej če načrtuje klinična testiranja?
 

Klinična testiranja bodo pokazala realno sliko

 
Kot poroča Breaking Defense, zasebni biotehnološki laboratorij MetroBiotech, ki sodeluje pri razvijanju tablete proti staranju, programa za enkrat ne komentira. Na njihovi spletni strani pojasnjujejo, da je podjetje v preteklosti razvilo številne spojine za nikotinamid adenin dinukleotid (NAD+), koencim, ki je ključnega pomena za delovanje vseh živih celic.
image_alt
V Zagrebu odkrili neznan portret Franceta Prešerna

Staranje, bolezni in vnetja raven NAD+ znižajo. Kot so pokazala predklinična testiranja, lahko vzdrževanje optimalne ravni NAD+ ljudem omogoči daljše in bolj zdravo življenje. V laboratoriju MetroBiotech so prepričani, da lahko NAD+ zmanjša funkcionalne učinke staranja, kot sta na primer odzivni čas in hitrost. Šele klinična testiranja pa bodo lahko zares potrdila, kaj lahko njihova tehnologija zdravi in kaj ne.

Več iz rubrike