Amazon obtožen nepoštenih konkurenčnih praks

Spletnemu trgovcu iz Seattla Evropska komisija očita nekonkurenčno sodelovanje s tretjimi prodajalci v Amazonovi trgovini.
Fotografija: Amazon naj bi na podlagi podatkov o prodaji tretjih proizvajalcev pripravljal svojo ponudbo in s tem izrival tekmece iz svoje trgovine. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Odpri galerijo
Amazon naj bi na podlagi podatkov o prodaji tretjih proizvajalcev pripravljal svojo ponudbo in s tem izrival tekmece iz svoje trgovine. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Časopisna hiša Wall Street Journal je prejšnji teden sporočila, da Evropska komisija namerava vložiti obtožnico proti Amazonu. Ta bi ga tehnološkega velikana bremenila nepoštenih konkurenčnih praks.Kot jabolko spora se navaja nekonkurenčno obravnavanje tretjih prodajalcev v spletni trgovini Amazon. Na podlagi podatkov o prodaji slednjih naj bi Amazon pripravljal svojo ponudbo in s tem izrival tekmece ter oblikoval monopolno okolje.

Uradnih odzivov predstavnikov Evropske komisije še ni, je pa to pričakovati v prihodnjih dneh. Preiskava Amazona znotraj Evropske komisije sicer teče že leto dni, ob tem pa jih preizkujejo tudi ameriški uradi. Pri Evropski komisiji so povedali zgolj, da si želijo zaščititi majhne spletne trgovce, ki bi jih sicer z lahkoto izrinili veliki. Tudi Amazon se zaenkrat na obtožbe ni odzval, so pa že zanikali nekonkurenčne prakse, kot je prilagajanje svoje ponudbe na podlagi podatkov prodaje izdelkov tretjih proizvajalcev.
 

PRedstavniki Evropske komisije še niso podali javnih izjav na temo obtožnice Amazona. FOTO: Yves Herman/Reuters
PRedstavniki Evropske komisije še niso podali javnih izjav na temo obtožnice Amazona. FOTO: Yves Herman/Reuters
Amazon je zmagovalec korone


Amazon je eden izmed največjih zmagovalcev koronskega obdobja, saj so v prvem četrtletju postavili rekorde prodaje. Obdobje po novem letu običajno spremljajo počasne trgovske aktivnosti in nizki dohodki, tokrat pa so pri Amazonu v prvih štirih mesecih kupci vsako minuto porabili kar 11.000 dolarjev. Izrazito se je povečala vrednost delnice Amazona, s tem pa tudi premoženje večinskega lastnika Jeffa Bezosa, ki je premoženje povečal za dobrih 35 milijard dolarjev. Bezos je med drugim tudi lastnik časopisa Wall Street Journal, ki je izdal novico o nameri obtožbe Evropske komisije.

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: