Ali je mogoče upočasniti staranje?

Savdska Arabija namerava porabiti milijardo dolarjev na leto za raziskave proti staranju.
Fotografija: Boj proti staranju je verjetno eden najstarejših prizadevanj, ki so si jih zadali ljudje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Boj proti staranju je verjetno eden najstarejših prizadevanj, ki so si jih zadali ljudje. Foto: Shutterstock

Boj proti staranju je verjetno eden najstarejših prizadevanj, ki so si jih zadali ljudje. Človeška bitja živimo dlje kot naši predniki zahvaljujoč se tudi različnim odkritjem, ki so nekoč skrajna stanja spremenila v ozdravljiva. Toda pri staranju je drugače, saj ne glede na to, kako zdravi smo, ne moremo povsem ustaviti procesa staranja. Toda ali ga lahko upočasnimo?

image_alt
V Savdski Arabiji kmalu prvi izjemno luksuzni Porsche hotel

Slednje poskuša ugotoviti Savdska Arabija z novim ciljem, da bo letno vložila milijardo dolarjev v raziskave proti staranju. Glede na navajanje MIT Technology Review je savdska kraljeva družina ustvarila neprofitno organizacijo Hevolution Foundation, ki bo vlagala v raziskave, osredotočene na biologijo, ki stoji za staranjem.

Savdski princ Mohammed bin Salman. Foto: Reuters
Savdski princ Mohammed bin Salman. Foto: Reuters

Je staranje res možno upočasniti?

Organizacija, ki bo raziskovala kako upočasniti staranje je sicer še v povojih. Njen upravitelj je Mehmood Khan, nekdanji endokrinolog klinike Mayo in nekdanji glavni znanstvenik pri PepsiCo, ki je bil leta 2020 zaposlen na delovnem mestu izvršnega direktorja.

Organizacija bo pooblaščena za porabo do 1 milijarde dolarjev na leto za nedoločen čas in bo lahko prevzela finančne deleže v biotehnoloških podjetjih. To pomeni veliko vsoto, sploh če gledamo primerjavo, oddelka ameriškega nacionalnega inštituta za staranje, ki podpira osnovne raziskave o biologiji staranja, ki porabi približno 325 milijonov dolarjev na leto. Khan glede projekta pravi: »Naš primarni cilj je podaljšati obdobje zdrave življenjske dobe.«

(Pre)hitro staranje savdskega prebivalstva

Savdska vlada je s projektom morda delno motivirana s prepričanjem, da prehitro staranje predstavlja posebno grožnjo prihodnosti te države. Obstajajo dokazi, da se ljudje, ki živijo v tovrstnih državah, biološko starajo hitreje kot kronološko.

image_alt
Musk in Bezos v tekmi za milijone in nadvlado v vesolju

V državi je prisoten tudi svojevrsten način življenja, ki podpira veliko nezdrave prehrane in premalo gibanja. Čeprav ima Savdska Arabija povprečno razmeroma mlado prebivalstvo, se sooča z naraščajočimi stopnjami debelosti in sladkorne bolezni.

V nesmrtnost vlaga mnogo premožnih med katerimi je tudi Jeff Bezos

Čedalje več svetovnih bogatašev vlaga v raziskave proti staranju. Zdi se kot, da bogati nočejo umreti, ker uživajo v svojem življenju in marsikdo ga želi čim bolj podaljšati. S financiranjem tovrstnih raziskav so navdušeni tudi ustanovitelj Googla Larry Page, tehnološka milijarderja Larry Ellison in Peter Thiel in Jeff Bezos.

Tudi Jeff Bezos donira organizacijam, ki raziskujejo kako upočasniti staranje. Foto: Brian Snyder/Reuters
Tudi Jeff Bezos donira organizacijam, ki raziskujejo kako upočasniti staranje. Foto: Brian Snyder/Reuters

Jeff Bezos pomaga financirati Altos Labs, ki je namenjen obratu procesa staranja ter tudi Unity Technologies, ki je biotehnološko podjetje, ki se ukvarja z zdravili in terapijami proti staranju. Zaenkrat pa nima naložb v Hevolution. 

Tovrstne naložbe so sicer del širšega gibanja med bogato elito, saj želijo doseči cilj »nesmrtnosti«. Če ima kdo denar za vlaganje v takšne študije, so to gotovo ljudje s sredstvi in ​tovrstnimi željami.

image_alt
Srečni bogataši

Več iz rubrike