Predstavitvena informacija

Plačujte poslovne in osebne izdatke brez denarnice ali kartic

Ko se odpravimo v trgovino po nakupih, zasebno ali poslovno, smo še vedno vajeni imeti s seboj denarnico ali vsaj kartico, s katero lahko plačamo nakup. Pa veste, da to sploh ni več nujno, saj lahko pri blagajni plačamo tudi s telefonom oziroma mobilno denarnico?
Fotografija: Mobilna denarnica je najmodernejši in najpreprostejši način plačevanja. Foto: NLB
Odpri galerijo
Mobilna denarnica je najmodernejši in najpreprostejši način plačevanja. Foto: NLB

Nekateri še vedno najraje plačujejo z gotovino, drugi prisegajo na kartice in gotovine nimajo v denarnici tako rekoč nikoli. Z brezstičnimi karticami pa je postopek plačila pri blagajni postal še enostavnejši in hitrejši. Še enostavneje pa je, če preprosto plačujemo s svojim mobilnim telefonom, ki ga imamo tako ali tako vedno pri roki. Mobilna denarnica je najmodernejši in najpreprostejši način plačevanja.

NLB Pay omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS, saj deluje na tehnologiji NFC (angl. near field communication). Z mobilno denarnico pa niste omejeni zgolj na Slovenijo, saj lahko z njo plačujete tudi v tujini. Mobilna denarnica NLB Pay omogoča plačevanje z NLB Plačilnimi in poslovnimi karticami Mastercard in BA Maestro, ki jih predhodno shranite v NLB Pay. Vse, kar morate storiti, je, da svoj pametni mobilni telefon odklenete, prislonite k terminalu POS, počakate na zvočni signal in tako plačate nakup. Preprosto, hitro in varno, za poslovni ali osebni namen.

NLB Pay je na voljo za uporabnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android (Lollipop 5.0 in višje) in seveda NFC-tehnologijo.

Kako začeti?
Če še niste uporabniki NLB Pay, je morda zdaj pravi čas, da to postanete. Najprej boste morali na svojem mobilniku obiskati trgovino Google Play in si namestiti aplikacijo NLB Pay. Za registracijo boste potrebovali svojo davčno številko in zadnje štiri številke NLB-kartice Mastercard ali BA Maestro. Nato boste na svojo telefonsko številko dobili SMS z OTP-geslom za dokončno aktivacijo. V aplikacijo vpišite OTP-geslo in sami določite štirimestno številčno kodo. V zadnjem koraku vam preostane še, da s seznama kartic, ustreznih za digitalizacijo, izberete želeno in jo potrdite. 

Če želite uporabljati NLB Pay, morate imeti telefon zavarovan z vsaj enim varnostnim elementom (PIN-koda, vzorec, prstni odtis, prepoznava obraza …), drugače zaradi varnostnih zahtev mobilna denarnica ne bo delovala. Prav tako ne bo delovala na mobilnikih s prednastavljeno programsko kodo (zlom zaščite – »rootani« mobilni telefoni).

Za varnost vam ni treba skrbeti
Čeprav gre za plačevanje s pametnim mobilnikom, je varnost zagotovljena. Za varen dostop je poskrbljeno na več načinov. Vstop v mobilno denarnico je omogočen z uporabo štirimestne številčne kode, ki jo ob aktivaciji določite sami. Mobilne denarnice pa prav tako ni možno aktivirati in uporabljati, če mobilnega telefona, kot že rečeno, nimate zaščitenega z vsaj enim varnostnim elementom. Mobilna denarnica je celo bolj varna kot kartično plačevanje, saj kartice ne moremo zakleniti, prav tako ne denarnice. Plačila nad 15 evri je treba potrditi s številko PIN kartice, s katero plačujete v mobilni denarnici. Vsa plačila, opravljena z NLB Pay, se pregledno shranjujejo v razdelku »podrobnosti kartice«, tako lahko vedno pogledate, kje in koliko ste v preteklosti plačevali.

Plačujete lahko skoraj povsod
Težava novih tehnologij je, da jih, če z njimi lahko plačujemo le na omejenem številu plačilnih mest, ne uporabljamo. To pa za mobilno denarnico NLB Pay ne velja, saj lahko z njo plačujete na kar 93 odstotkih prodajnih mest v Sloveniji in 67 odstotkih prodajnih mest v Evropi. 

Več informacij na www.nlb.si/pay-podjetja.

Več iz rubrike

Glavo gor – to je porsche!

Nisem avtomobilistični novinar. Nikdar v življenju še nisem vozil porscheja. Do zdaj. Zato vam ne morem povedati, kako je voziti porscheja cayenna v primerjavi z BMW X6, audijem Q8 ali lamborghinijem…

Finski zaliv je kot ljubljanska obvoznica

Želimo blago. Sadje iz tropskih držav. Poceni kitajsko blago. Nafto z Bližnjega vzhoda. Večina dobrin do nas pripluje. Pri tem seveda ne pomislimo na morebitna tveganja in vpliv na okolje oziroma mor…

Avtomobilske znamke, ki zasledujejo cilj brezemisijske mobilnosti

Tradicionalne avtomobilske znamke so pod pritiskom zaradi želje prebivalstva po okolju prijaznejših jeklenih konjičkih. Z vlaganji v elektromobilnost pa jih je izzvala še Kitajska. Kako največji proi…

Nove oblike urbane mobilnosti

Pešcem se na mestnih ulicah pridružujejo drugačne oblike prevoznih sredstev, ki jih napajajo električne baterije. Nekateri meščani se z novimi prevoznimi sredstvi ne strinjajo in so mnenja, da ne sod…