Ivo Boscarol: Podjetje na Kitajskem smo odprli v uri in pol

Jan Bratanič

Solastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol, ki ima tovarno na Kitajskem pravi, da so podjetje na Kitajskem ustanovili v uri in pol, pridobili bančni račun, davčno številko (vse na enem mestu) in začeli poslovati.

Doda, da kitajski partner za ustanovitev podjetja ni nujen. »Mi smo se za partnerja odločili iz drugih razlogov. Tovarna je le ena od dejavnosti. Na Kitajskem smo z lokalnimi partnerji ustanovili pet podjetij za različne dejavnosti,« pojasnjuje. Tudi poslovnih vizumov niso potrebovali, dovolj je bil turistični.


PREBERITE ŠE:

Kako poslovati s KITAJSKO

Šanghaj: Na valovih pritajenega uspeha


Zakaj so se odločili na Kitajskem odpreti tovarno? »Pipistrel izvaža v 95 držav in Kitajska je za Indijo najbolj specifična in zahtevna država. Trg je neomejen, a omejen z administrativnimi ter tudi političnimi ovirami, vsaj kar zadeva letalstvo. Na Kitajsko prodajamo že 12 let, ker pa v evropskih tovarnah ne moremo narediti dovolj, da bi zadovoljili kitajski trg, smo se odločili da na Kitajskem ustanovimo podjetje in mu prodamo tehnologijo, pravice izdelave ter prodaje za dva modela letal na tistem koncu sveta. Zato bomo lahko se hitreje rasli in bomo konkurenčnejši,« odvrne Boscarol.


Bodite del konference Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo tudi vi in se povežite s tujino na pravi način. Prijavnico na dogodek lahko dobite TUKAJ.
PKZ - partner projektaVeč iz rubrike