Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Janez Tratar, oče slovenskih lesenih koles

Dvaintridesetletnik je ljubezen do ustvarjanja, bližino družinskega mizarstva in navdušenost nad kolesarstvom združil v fantastične izdelke, ki jih je pred nekaj leti predstavil tudi na kickstarterju, lesena mestna in cestna kolesa.
Fotografija: osebni arhiv
Odpri galerijo
osebni arhiv

V obdobju trajnostnega razvoja in krepljenja domačih slovenskih blagovnih znamk se je Tratar po končani kampanji popolnoma posvetil družinskemu poslu, mizarstvu, s katerim prodirajo tudi v tujino.

Kakšen je vaš jutranji ritual?

Zgodnje jutranje vstajanje, vožnja do delavnice, nato jutranji sestanek s celotno ekipo.

Koliko časa na dan delate?

Odvisno, koga vprašate; oboje – preveč in premalo. Časovno med delavniki v povprečju okoli 11–12 ur, doma pa se poskušam odklopiti.

Kdaj se je rodila ljubezen do lesa in kako ste se spomnili lesenih koles?

Les je zame eden najlepših ter najžlahtnejših materialov in zaradi domačega mizarstva je bil vedno pri roki. Za lesena kolesa me je navdahnil nek članek o zgodovini koles, prva sodobna lesena kolesa so se namreč pojavila že v 18. stoletju. Izziv se je nato ponudil sam od sebe: izboljšati obstoječe ideje in narediti sodobno interpretacijo lesenega kolesa.

Ste eden tistih, ki rečejo, da imajo sanjsko zaposlitev?

Sanjska zaposlitev je termin subjektivne narave. Pri delu zelo uživam, saj so mi všeč vsakodnevni izzivi na vseh področjih, ki jih v družinskem podjetju vsekakor ni malo. Imam tudi srečo, da mi delo, ki ga opravljam, omogoča življenje, kot si ga želim. Marsikdo bi temu lahko rekel sanjsko.

Kaj najbolj cenite pri ljudeh in tudi pri poslovnih partnerjih?

Odkritost, točnost in zanesljivost.

Petek zvečer – doma na kavču ali v mestu na zabavi?

Velikokrat bi si želel biti doma na kavču, a največkrat se znajdem kje drugje.

Vaša najslajša razvada.

Italijanska hrana in kraft piva.

Brez česa si ne znate predstavljati življenja?

Brez kolesa in domačega podjetja.

Če bi se lahko vrnili v preteklost, kaj bi spremenili?

Če bi kaj spremenil, potem to ne bi bil jaz in ne bi bil tu.

Ali za srečo kdaj potrkate po lesu?

Namerno in nenamerno skoraj vsak dan (smeh).

Koliko časa traja izdelava lesenega kolesa? Kakšen les uporabljate?

Med 100 in 130 ur. Vse skupaj je odvisno tudi od dodatnih želja naročnika. Za strukturni del okvirja uporabljamo jesenov in hrastov les, medtem ko je vrhnji, estetski sloj odvisen predvsem od želja naročnika.

Je preprosto dobiti kakovosten slovenski les?

V Sloveniji imamo na voljo pester nabor lesnih vrst, vendar se pogosto zatakne pri dobavljivosti lesa visoke kvalitete in posebnih atributov. Tako v trgovinah ni vedno na voljo suhega lesa želene kvalitete, zato les nabavljamo tudi neposredno od lastnikov gozdov in tako poskušamo zapolniti vrzel. Glede na vsa prizadevanja in vlaganja v razvoj žagarstva in primarne obdelave lesa na slovenskem v zadnjem času upam in pričakujem, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

Zakaj ste se po kampanji na kickstarterju posvetili domači obrti?

Kampanja na kickstarterju je bila kot vožnja v adrenalinskem parku. Napeto, polno vzponov in presenečenj. Zame je predstavljala predvsem preusmeritev iz strojniško-lesarskega sveta v marketinško-dizajnerski svet, kjer smo se vsi zelo veliko naučili in pridobili kar nekaj novih izkušenj. Izkazalo se je, da domačega podjetja nisem nikoli zapustil in se tako pravzaprav nisem zares preusmeril.

Kaj točno izdelujete danes?

Danes, kot sem bil tudi že med samo kampanjo na kickstarterju, sem zaposlen v družinskem podjetju, Mizarstvu Tratar. Žal za kolesa trenutno ni dovolj časa, saj smo v zadnjem letu širili kapacitete in kupili nove delavnice. Tako v sodelovanju z arhitekti izdelujemo in dodelujemo predvsem notranjo opremo po naročilu, poslovne prostore in manjše hotele. Vsako leto pa se najde tudi kakšen posebno zanimiv in zahteven izziv. Lani nam je bil na primer podeljen certifikat, tako da smo lahko izvedli dva projekta v sodelovanju z najbolj znano ženevsko urarsko hišo, letos pa smo izdelali zares neverjetno dvonadstropno stopnišče za zasebnega naročnika. Izdelujemo sanje naših naročnikov, bi se lahko reklo.

Več iz rubrike

delove-podjetniske-zvezde

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

delove-podjetniske-zvezde

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

delove-podjetniske-zvezde

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

delove-podjetniske-zvezde

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.

Komentarji: