Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Jaka Jančič, Wood Stock

Klemen Razinger

Pri Wood Stocku, kjer izdelujejo lesena očala, ni nič naključno. Nič razen imena znamke. »Ko sem izdelal prve kose očal, sem s ponosom odšel na Ranč Dravinja, kjer me je rahlo okajen znanec zagledal, dvignil roko in zakričal ‘Wood Stock‘. In ime je bilo rojeno,« v smehu pravi Jaka Jančič, avtor lesenih očal, ki so v oči in na nos padla tudi športnim zvezdnikom, kot so Tony Parker, Boris Becker in Anže Kopitar. Nosijo jih tudi Vid Kavtičnik, Severina, Magnifico, Nina Pušlar, Boštjan Gorenc - Pižama, Lado Bizovičar, Aleš Bravničar, Borut Omrzel ...

Lesena očala izdeluje iz različnih vrst lesa – oreha, korenine oreha, hruške, oljke, fosilnega hrasta, padouka, zebrana, ebenovine macassar. Pravi tudi, da je preprosto dobiti kakovosten slovenski les zanje. Najboljša očala na svetu še vedno v celoti izdelujejo ročno, a ne več v majhni delavnici v Slovenskih Konjicah, kjer so nastala prva. Delavnica danes stoji na jasi sredi gozda na Štajerskem, »kakor smo si želeli«. Tam stoji velika delavnica, a očala še vedno izdelujejo butično. Kako dolgo izdeluje ena očala? »Odvisno od zahtevnosti lesa, dizajna in dodatkov, ki si jih stranke želijo,« odvrne Jančič in doda, da standardna izdeluje približno osem ur.

Kakšen je vaš jutranji ritual?

Tako kot so vsaka očala, ki jih naredim, unikatna, so tudi moja jutra unikatna. Ker imam delavnico in stanovanje na jasi sredi gozda, me ta trenutek zbuja orkester ptic. Po jutranji higieni me žena pričaka s sveže nabranimi jagodami ter dišečo kavo. Sediva na terasi, opazujeva vrt in se dogovarjava o poteku dneva. Zadnje čase dajem poudarek predvsem umirjenim, sproščenim jutrom, saj sem le tako bolj zbran in preudaren ves dan in imam večjo koncentracijo. Dobro jutro tudi vam!

Koliko časa na dan delate?

Odvisno od zahtevnosti očal, ki jih moram narediti. Vsekakor sem minimalno osem ur na dan v delavnici, pogosto pa dodam še kakšno uro ali dve.

Kdaj se je rodila ljubezen do lesa in kako ste se spomnili lesenih očal?

Že od rosnih let sem velik ljubitelj narave in življenja v sožitju z naravo. Zavedam se pomembnosti vsakega letnega časa in tega, kaj nam narava v celoti ponuja, če le vidimo. Prav tako sem že od malega velik ljubitelj sončnih očal in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bom začel s tem ukvarjati. Splet okoliščin in življenje samo sta me pripeljala do tega, da sem začel v garaži pri svoji babici ustvarjati unikatna, butična, ročno narejena očala iz lesa.

Ste eden tistih, ki rečejo, da imajo sanjsko zaposlitev?

Zase lahko rečem 'absolutno da'. Pravzaprav je to moj način življenja. Živim in ustvarjam. Na svojo blagovno znamko ne gledam kot na zaposlitev, ampak kot na nekaj, kar resnično rad delam in se zraven sproščam. Bistvo je, da ustvarjamo iz srca. In ko to dosežemo, smo osvobojeni, prisotni in predvsem srečni.

Komercialni trg lesenih očal se je v zadnjih letih precej razmahnil. Kako ločiti zrno od plev?

Pravzaprav se s tem ne ukvarjam. Moje vodilo je, da se še naprej razvijam, ostajam zvest sebi in svojim načelom, butični izdelavi ročno narejenih očal iz lesa. Stranke, ki vedo, kaj hočejo, pridejo do mene. Moj fokus je moja blagovna znamka, zato se ne ukvarjam z drugimi blagovnimi znamkami. Če si dober (osebno in poslovno), stranke so in vedno bodo. To se čuti, to se vidi, in navsezadnje, še vedno so najboljša reklama zadovoljne stranke.

Kaj najbolj cenite pri ljudeh in tudi pri poslovnih partnerjih?

Občutek povezanosti, podpore, pomoči, ko gre vse narobe.

Petek zvečer – doma na kavču ali v mestu na zabavi?

Petek zvečer … Ker z ženo že dobrih sedem let ne gledava televizije, kavč odpade. Petek zvečer v tem letnem času skleneva z vrhunsko večerjo doma na terasi, smejiva se najini muci, ki nama pripravi akrobatski šov in se na vsak način želi vklopiti v pogovor (po mačje), haha ...

Brez česa si ne znate predstavljati življenja?

Brez žene. Ona je moja podpora v dobrem in slabem.

Če bi se lahko vrnili v preteklost, kaj bi spremenili?

Čisto nič. Vse lekcije, ki sem jih dobil od rojstva pa do danes, so bile z razlogom in zato sem danes tukaj, kjer sem.

Za srečo kdaj potrkate po lesu?

Svojo srečo si kreiram sam, vsekakor pa ob določenih trenutkih v delavnici potrkam po lesu.

Več iz rubrike