Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Helena Cvikl, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor

Ustanoviteljica in direktorica sodobne in vizionarske šole je tudi funkcionarka različnih mednarodnih strokovnih združenj in zato pogosto prevzema mesta predavateljev in gostij na različnih strokovnih dogodkih. V Mariboru je uvedla ulično kuharsko tekmovanje, ustanovila kulinarični knjižni klub, sodelovala pri nastanku prve mariborske kuharske knjige.
Fotografija: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tadej Regent

Pomembno vlogo je odigrala pri ustanovitvi in razvoju šolske restavracije Sedem, ki danes spada med deset najboljših v regiji.
 

Kako začnete dan in kaj zajtrkujete?

Čeprav nisem jutranji tip, se moj dan prične takoj po šesti uri zjutraj, da se razgibam in imam čas za pomemben obrok – zajtrk, ki je raznovrsten, pester, z obvezno svežimi napitki iz agrumov.

Kaj dela dobrega kuharja odličnega?

Sposobnost prilagajanja, hitrega odločanja, nenehna želja po strokovni rasti in razvoju ter posluh za naravo. Prav tako sta izjemno pomembna občutek za organizacijo in splošna razgledanost.

Kaj mislite o kulinarični evforiji (odprte kuhinje, kulinarični dogodki, rast kuharske branže, večja prepoznavnost kuharskih mojstrov) v Sloveniji?

Seveda me to veseli, vendar za slovensko gostinstvo trenutno velja, da ima približno 7000 prostih delovnih mest. Največ na področju strežbe in recepcije. Brez teh sodelavcev je razvoj gostinstva nemogoč. Zato bi bilo vredno razmisliti, kako čim prej izboljšati javno podobo teh poklicev.

Tadej Regent
Tadej Regent

 

Katere so vaše tri najslajše razvade?

Vse, kar je povezano z dobro hrano in pijačo, z obiskovanjem zanimivih hotelov in restavracij – priložnost za to imam na potovanjih, povezanih z mednarodnimi funkcijami, in med počitnicami. Vse to mora biti začinjeno še z dobro glasbo, sem namreč ljubiteljica jazza.

Se lahko označite za menedžerja VSGT? Katerih načel se držite pri upravljanju?

Sem menedžerka z jasno vizijo in strategijo, vztrajna, ustvarjalna in dosledna, skoraj perfekcionistka. Izogibam se povprečju.

Se vam zdi, da imajo ženske v poslu več prednosti ali zavor?

Nikoli se nisem obremenjevala, ali mi je lažje ali težje, če sem ženska. Sledim svoji viziji in ciljem.

Kateri nasvet morajo kuharji upoštevati pri ustanavljanju restavracij in podobnih objektov?

Dvomim o dobrobiti superhrane, ki na naše krožnike pride z drugega konca sveta. Raje zaupam »superučinkom« preverjenih superživil iz Slovenije.

Za trajnostno filozofijo poslovanja je odprtje restavracije enako zahtevno kot vsi drugi poslovni sistemi. Raziskava tržišča ter postavitev kreativnega tima, ki je umerjen na kulinarično filozofijo restavracije in njen poslovni model, sta pri tem temeljna.

Kaj menite o tako imenovani superhrani?

Dvomim o dobrobiti superhrane, ki na naše krožnike pride z drugega konca sveta. Raje zaupam superučinkom preverjenih superživil iz Slovenije (hren, rdeča pesa, črna redkev …) in lokalnim prehranskim nasvetom za krepitev zdravja.

Petek zvečer – doma na kavču ali na druženju s prijatelji?

V »dnevni sobi« naše restavracije 7, ker po navadi delam do večera in se nagradim s pijačo ali z druženjem s prijatelji.

Najljubša knjiga?

Najraje posegam po literaturi Pamuka in Murakamija, letošnje poletje pa sem prebirala Mojco Širok in Tadeja Goloba ter ponovno prigode iz kulinaričnega podzemlja Anthonyja Bourdaina.

Kulinarična prestolnica Evrope in Slovenije po vašem mnenju?

Ponosna sem, da je šola partner slovenskega tima za Evropsko gastronomsko regijo 2021, ki je odlična priložnost za spodbujanje lokalne pridelave hrane in dviga vrednosti vsem, ki smo vpeti v kulinarično stroko v Sloveniji in širše. Seveda samo, če bomo znali povezati interese in slediti nacionalnemu pomenu naziva.

Več iz rubrike

delove-podjetniske-zvezde

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

delove-podjetniske-zvezde

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

delove-podjetniske-zvezde

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.

delove-podjetniske-zvezde

Odvračanje od korupcije – projekt, ki se nikoli zares ne konča

Ozaveščanje zaposlenih o tveganjih korupcije je danes visoko na seznamu prednostnih nalog številnih slovenskih podjetij.

Komentarji: