VIDEO: Pipistrel razvija veliko brezpilotno letalo

Ivo Boscarol: Pipistrel bo postalo eno večjih slovenskih podjetij in vodilno pri električnih pogonih
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Ajdovščina – Pipistrel za indijskega kupca razvija veliko brezpilotno letalo. To bo letelo že konec leta, serijska proizvodnja pa se bo začela v treh letih, je napovedal Ivo Boscarol, direktor ajdovskega proizvajalca letal. Ta bo po njegovih besedah v prihodnjih petih letih verjetno postalo eno večjih slovenskih podjetij, izdelovalo bo tudi potniška letala in bo vodilno na področju električnih pogonov.

Avtonomna letala so za Pipistrel nov segment. »Za partnerja, ki ga ne morem imenovati, razvijamo zelo zanimiv program, ki bo v prihodnjem desetletju ali več podjetju ponujal veliko tržno prepoznavnost in precej novih zaposlitev,« pravi Boscarol. To bodo petnajstmetrska brezpilotna letala, namenjena nadzoru meje, oceanov in tako naprej. V zraku bodo lahko do 50 ur in letela bodo do 5000 kilometrov daleč.

Preberi več

Pipistrel je prvo podjetje od desetih, ki jih nominiramo za izbor Delova podjetniška zvezda in ki jih bomo na straneh Dela predstavili vsak četrtek, v Svetu kapitala pa vsak petek.

Več iz rubrike

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.