Predstavitvena informacija

V Riku ponujamo konkretne rešitve za zelene okoljske perspektive

Ohranjanje čistih voda, okolja in njegovih habitatov je danes nespregledljivo v načrtovanju vsakršnih politik in strategij, tudi v korporativnih vrednotah in poslovnih usmeritvah. Sodobne gospodarske paradigme zato vključujejo vse potrebno, da v svoje prakse vključujejo do okolja prijazne rešitve. V podjetju Riko se zavedamo pomembnosti tega, zato so pri snovanju naših kompleksnih tehnoloških rešitev in njihovih izvedb zagotovljene zelene ultime.
Fotografija: Čistilna naprava za čiščenje izcednih vod na RCERO Barje FOTO: RIKO
Odpri galerijo
Čistilna naprava za čiščenje izcednih vod na RCERO Barje FOTO: RIKO

Skrbimo za čisto vodo
V Riku skrbimo za ohranjanje čistih voda ter ponujamo rešitve na področju prečiščevanja industrijskih in izcednih vod. V slovenskih občinah Rakek, Cerknica, Radeče, Ljubljana, Trbovlje, Idrija, Vuzenica, Selnica ob Dravi, Radlje ob Dravi, Ivančna Gorica, Grosuplje in Lipica smo gradili čistilne naprave za prečiščevanje voda, ki občanom zagotavljajo bolj čisto pitno vodo in obenem bolj čisto okolje.

Omogočamo učinkovito predelavo odpadkov
V Sloveniji je leta 2018 nastalo skoraj 8,4 milijona ton odpadkov, od tega 59 % gradbenih. Komunalnih odpadkov je bilo 1.025.000 ton (ali 12 % od vseh v Sloveniji nastalih odpadkov), od tega jih je bilo 71 % zbranih ločeno. Statistika, ki jo vodi Statistični urad RS, kaže, da je prebivalec Slovenije v povprečju proizvedel 17 kg več odpadkov kot leta 2017. Prav zato so vsakršne naložbe v infrastrukturo, ki omogoča učinkovito predelavo odpadkov, zelo upravičene. V Riku ponujamo najsodobnejše tehnološke rešitve in opremo, ki zagotavljajo nizke obratovalne stroške in visoko stopnjo zanesljivosti v obratovanju. Čistilne naprave za ravnanje z odpadki v Slovenski Bistrici, Zasavju in Novem mestu nosijo Rikov podpis, rešitve pa širimo tudi v sosednja okolja. 

Center za ravnanje z odpadki Slovenska Bistrica FOTO: RIKO
Center za ravnanje z odpadki Slovenska Bistrica FOTO: RIKO


Ponujamo rešitve za pridobivanje zelene energije 
Hidroelektrarne, sončne in vetrne elektrarne nas oskrbujejo z električno energijo iz naravnih virov. Gradnja novih, posodobljenih HE lahko še bolj optimizira izkoriščanje naravnih virov in obenem prinese tudi želene okoljske učinke, kot sta regulacija poplav in ohranjanje naravnih habitatov. S svojimi rešitvami skrbimo tudi za bolj učinkovito, moderno ali pa posodobljeno distribucijo električne energije.  

HE Brežice FOTO: RIKO
HE Brežice FOTO: RIKO


Usmerjeni v zeleno gradbeništvo
Sodobni čas je prinesel paradoks, ko moramo bivališča, ki smo jih naredili, da nas bodo varovala pred okoljem, zdaj prilagoditi tako, da bodo okolje varovala pred nami. Rikova prefabricirana lesena gradnja je odlična izbira. Lesena hiša je najbolj pasivna, ker se za njeno gradnjo porabi malo energije, v lesu pa je uskladiščenega veliko CO2. Omogoča zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, saj potrebujemo veliko manj energije za gretje in hlajenje. Poleg dobrega počutja pa je bivanje v leseni hiši s posebnimi sistemi prezračevanja, gretja in hlajenja bolj zdravo kot v armiranobetonski. Številni investitorji stanovanjskih hiš in tudi javnih objektov se tega čedalje bolj zavedajo, zato se vpisujejo v Riko kot dragoceni partnerji v skrbi za zeleno prihodnost. Ne pozabimo – če bi v Evropi za 10 % povečali delež na novo zgrajenih hiš iz lesa, bi za 25 % odstotkov na leto zmanjšali količino CO2. 

Prekmurska vas FOTO: RIKO
Prekmurska vas FOTO: RIKO

Več iz rubrike

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.

Odvračanje od korupcije – projekt, ki se nikoli zares ne konča

Ozaveščanje zaposlenih o tveganjih korupcije je danes visoko na seznamu prednostnih nalog številnih slovenskih podjetij.