Hiša Franko na seznamu 50 najboljših restavracij na svetu

Gre za edino restavracijo na seznamu, ki jo vodi ženska - Slovenka Ana Roš.
Fotografija: Tadej Bernik
Odpri galerijo
Tadej Bernik

Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, se je letos prvič uvrstila na seznam 50 najboljših restavracij sveta, ki ga pripravlja britanska revija Restaurant. Hiša Franko se je uvrstila na 48. mesto seznama najboljših restavracij na svetu, medtem ko se je na prvo že drugič zavihtela italijanska Osteria Francescana iz Modene, poroča STA.

Osteria Francescana, ki jo vodi Massimo Bottura, je po letu 2016 letos znova prišla na prvo mesto seznama, na drugo mesto so pripravljalci seznama uvrstili špansko El Celler de Can Roca, tretja pa je bila francoska restavracija Mirazur.

Po poročanju medijev je sicer Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, edina restavracija v elitni petdeseterici, ki ji v kuhinji v celoti načeluje ženska.

Britanska revija je sicer Roševo lani izbrala za najboljšo kuharico na svetu, leto pa je naziv Clare Smyth, lastnica londonske restavracije Core.

Akademija, v kateri restavracije ocenjuje skoraj tisoč profesionalnih kuharjev, poklicnih ocenjevalcev, lastnikov restavracij, enogastronomskih publicistov in kulinaričnih razgledanih dobrojedcev, kar ji daje izjemno kredibilnost, je leta 2010 na seznam, sestavljen iz dveh polovic s po petdeset mesti, prvič postavila slovensko restavracijo: na 89. mesto so uvrstili Restavracijo JB Janeza Bratovža.

Ana Roš je v lanskem letu dala več kot petsto intervjujev za vse pomembnejše svetovne medije. Z njo se je februarja pogovarjala tudi Delova novinarka Karina Cunder Reščič. V njem je nekdanja smučarska reprezentantka in hkrati plesala, ki je v kuhinji pristala po naključju, dejala, da ne zmore biti več vlečni konj.

Več iz rubrike

delove-podjetniske-zvezde

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

delove-podjetniske-zvezde

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

delove-podjetniske-zvezde

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

delove-podjetniske-zvezde

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.