Predstavitvena informacija

Globalni okvir za boj proti finančnemu kriminalu

Poročilo Inštituta za mednarodne finance in družbe Deloitte
Fotografija: FOTO: Deloitte
Odpri galerijo
FOTO: Deloitte

Ocenjujejo, da se vsako leto opere denarja v višini od 2 do 5 % svetovnega BDP, kar letno znese skoraj 1,87 bilijonov EUR. Problem je razsežen in pereč, vendar težava ni v premajhnem vlaganju v njegovo reševanje.
 
Sektor finančnih storitev vlaga ogromno virov v boj proti finančnemu kriminalu, ta pa je zaradi svojega neizmernega vpliva in razsežnosti kljub temu pereča težava. Storilci nenehno razvijajo svoje zmožnosti za izkoriščanje trenutnega okvira za preprečevanje pranja denarja. Ta pa je trenutno prešibak, da bi se finančne institucije lahko učinkovito spopadle z nenehno razvijajočimi se mrežami in orodji zločincev.

FOTO: Deloitte
FOTO: Deloitte

 
Družba Deloitte je v sodelovanju z Inštitutom za mednarodne finance na podlagi pogovorov s ključnimi akterji v finančnih institucijah, organih pregona, oblikovalci politike in upravnimi organi pripravila poročilo Globalni okvir za boj proti finančnemu kriminalu, ki raziskuje sedem glavnih področij, povezanih s predpisi za boj proti finančnemu kriminalu:
1.    globalne sistemske izboljšave za obvladovanje tveganj, povezanih s finančnim kriminalom;
2.    spodbujanje javno-zasebnega partnerstva;
3.    spodbujanje izmenjave informacij znotraj in zunaj državnih meja;
4.    izboljševanje uporabe in kakovosti podatkov;
5.    preobrazba poročanja o sumljivih dejavnostih;
6.    zmanjševanje nedosledne uporabe standardov in smernic za boj proti finančnemu kriminalu ter jasna ureditev tega področja;
7.    spodbujanje uporabe tehnologije za boj proti nezakonitemu financiranju.

Poročilo omenjenih sedem področij razčlenjuje in podaja podrobna, izvedljiva priporočila za dolgoročno sistemsko reformo. Z njihovo pomočjo in z zakonodajnimi reformami, mednarodnim sodelovanjem ter pristopom, ki vse bolj temelji na podatkih, lahko učinkoviteje stopimo v boj proti nezakonitim finančnim tokovom.

Več iz rubrike

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.