Čas za menjavo službe?

Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Sloveniji za letos napoveduje 5,1-odstotno rast gospodarske dejavnosti, prihodnje leto pa 3,8-odstotno.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Slovenija bi tako dve leti zapored beležila petodstotno gospodarsko rast, saj je bila realna rast BDP po prvi oceni statističnega urada leta 2017 prav tako pri petih odstotkih, po sezonsko prilagojenih podatkih pa celo 5,4-odstotna.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po novem Sloveniji za letos napoveduje petodstotno rast BDP, kar je 0,7 odstotne točke več od zadnje napovedi novembra lani. Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto je OECD popravila s 3,4 na 3,9 odstotka.

Ugodne gospodarske razmere so stopnjo brezposelnosti potisnile na najnižje ravni po izbruhu gospodarske krize. Anketna brezposelnost naj bi se z lanskih 6,6 odstotka letos znižala na 5,3 odstotka, prihodnje leto pa na 4,8 odstotka.

Dogajanje na trgu dela je že privedlo do pomanjkanja usposobljene delovne sile v nekaterih sektorjih.

Gospodarstvo cveti, delavcev ni

»Takšnega povpraševanja po delavcih v zgodovini svojega obstoja še nismo doživeli,« je za Svet kapitala dejal direktor Adecca Miro Smrekar. »Celo pred krizo nismo imeli toliko dela.«

»Vsi se sprašujemo, kje bomo dobili delavce za že obstoječe načrte, kaj šele za prihodnje. S tem se zdaj ukvarjamo polovico svojega delovnega časa,« je povedal direktor že omenjene kadrovske agencije. Od lanske pomladi opažajo nenehno povpraševanje po delavcih iz vseh panog. »Ljudje imajo danes neverjetne možnosti za zaposlovanje. Vprašanje za delodajalce ni več, po kakšni ceni bodo dobili delovno silo, ampak ali jo bodo sploh lahko dobili, da bodo zadostili potrebam svojih strank.« Kljub visokemu povpraševanju pa po mnenju Smrekarja še nismo dosegli naravne stopnje brezposelnosti in nekaj prostora za novačenje delavcev še ostaja. »Rast gospodarstva se pretirano še ne pozna pri višjih plačah, zato bomo morala podjetja, ki nam primanjkuje delavcev, razmisliti o novih trgih, kjer bomo dosegala višje dodane vrednosti, da bomo lahko bolje plačevala dodatno število ljudi v Sloveniji.«

Če se bo rast gospodarstva nadaljevala tudi v prihodnjih treh letih, pa se bomo po mnenju sogovornika že zelo približali naravni stopnji brezposelnosti in takrat bodo kadrovske agencije, tudi zaradi demografskih trendov, prisiljene iskati delavce za domača podjetja zunaj naših meja tudi za področja, ki doslej še niso potrebovala tuje delovne sile, kot jo že dlje časa potrebujejo v avtoprevozništvu, kovinostrugarstvu, turizmu idr.

Podjetja tako iščejo načine, kako dobitu ustrezno kvalificirano delovno silo in jo tudi obdržati. Podjetja za delovno silo tekmujejo tudi tako, da ponujajo boljše delovne razmere. »S polurnim odmorom jih ne morejo več prepričati. Ljudje želijo opravljati zanimivo, izpolnjujoče delo, imeti dobro razmerje med službenim in zasebnim življenjem, dobre odnose s sodelavci in nadrejenimi, šele nato sledijo materialne nagrade, ki za iskalce dela niso več ključne,« je dejal Smrekar.

Če odidete, danes tvegate zelo malo

Iskalci dela imajo v času gospodarskega razcveta tudi vleiko možnosti za iskanje boljše zaposlitve. »Boljšega časa za zamenjavo službe in iskanje novih priložnosti v zadnjih desetih letih ni bilo,« je povedal Smrekar. »Podjetja so veliko bolj stabilna kot nekoč, imajo dobre ideje, menedžersko, lastniško in finančno so se konsolidirala. Seveda imajo nekatera še težave in kadri iz takšnih odhajajo.« Smrekar tako pasivnim iskalcem (tistim, ki imajo zaposlitev, a si želijo druge) svetuje, naj premislijo, ali je podjetje, v katerem delajo, tisto, v katerem se vidijo prihodnjih pet let, ali je dovolj konkurenčno, bo sposobno odgovarjati na izzive prihodnosti, so odnosi v podjetju na dobri ravni. Če ni tako in če zaposleni meni, da ima kompetence, ki jih iščejo drugi, potem ni razloga za obstanek. »Se pa srečujemo tudi s posamezniki, ki so preveč ambiciozni za svoje sposobnosti, in na drugi strani s precej tistimi, ki se podcenjujejo, nimajo zaupanja in vztrajajo tam, kjer jim ne bi bilo treba. »V času krize verjetno ni najbolj racionalno menjati zaposlitve. V časih, kakršni so zdaj, pa lahko tudi, če vam čez nekaj mesecev nova zaposlitev ne bo po volji, odidete drugam ali pa vas bo vzel nazaj celo stari delodajalec. Stopnja tveganja je pri takšnih odločitvah zelo nizka. Seveda pa menjati službo le zaradi nove reference ni smiselno. Zamenjajte jo, ko veste, da boste dobili boljšo.«

Več iz rubrike

delove-podjetniske-zvezde

Kako pravočasno poskrbeti za kibernetsko varnost v podjetju

Zakaj je pomembna varnostna zaščita pred kibernetskimi napadi in kakšno škodo lahko takšni varnostni incidenti povzročijo podjetju?

delove-podjetniske-zvezde

VIDEO: Če se oziraš za konkurenco, te hitro prehiti

»Če opazuješ konkurenco, načeloma zapravljaš čas. Če atlet pri teku na sto metrov samo obrne glavo, ga bodo drugi prehiteli. Torej, ne gledamo konkurence, ampak imamo vizijo in pogum, da jo ure…

delove-podjetniske-zvezde

Izgorelost – vse prepogosta bolezen moderne dobe

Kaj se lahko zgodi, če se prepustimo prehitremu življenjskemu tempu in dinamiki, ki nas potegneta v vrtinec čustvenih in telesnih naporov, v katerem se nimamo časa ustaviti?

delove-podjetniske-zvezde

Zaostrujemo kreditiranje, namesto da bi zahtevali odgovornost

Izvršna direktorica in odgovorna partnerica pri Deloitte Slovenija Barbara Žib­ret Kralj  meni, da sta trajnost in odgovornost ne poslovna priložnost, ampak nuja.

Komentarji: