Miha Jenko

Novembra manj brezposelnih, povpraševanje po delavcih

Prejšnji mesec brezposelnost druga najnižja v samostojni Sloveniji, v državi je bilo 52.541 registriranih brezposelnih.

Fiskalni svet kritično o vladnem načrtovanju porabe

Letošnji ukrepi za omilitev posledic draginje težki čez pol milijarde, v proračunu 2023 bi lahko zmanjkalo prostora za dodatne ukrepe, meni fiskalni svet.

Marko Pahor za strokovnost, izkušnje in integriteto

Kandidat za viceguvernerja Banke Slovenije si bo »prizadeval, da bodo podatki vedno na voljo pravočasno, za sprejemanje pravih odločitev.«

Novembra inflacija ostala pri visokih desetih odstotkih

Hrana in brezalkoholne pijače so se v enem letu podražile za kar 19 odstotkov in s tem prispevale skoraj tretjino letne inflacije, so izračunali na Sursu.

V pričakovanju novih inflacijskih številk

Surs bo danes objavil podatke o gibanju cen življenjskih potrebščin v novembru, prihodnje napovedi pa kažejo, da bo inflacija morda še višja, preden bo nižja.

Gospodarsko razpoloženje se je novembra izboljšalo

Kazalnik gospodarske klime je sicer še vedno negativen, pri minus 1,8 odstotne točke, a je za 3,5 odstotne točke višji kot mesec prej, ugotavlja Surs.

Zaupanje potrošnikov na mesečni ravni rahlo navzgor

Novembra nekaj več optimizma glede gospodarskega stanja v državi in večjih nakupov, na letni ravni razpoloženje potrošnikov sicer nižje za desetino.

IMF nam priporoča bolj ciljane ukrepe proti draginji

Misija Mednarodnega denarnega sklada nam za 2023 napoveduje skoraj dvoodstotno gospodarsko rast in znižanje inflacije, opozarja pa na pomen reform.

Proračuna za prihodnji leti v ciljni ravnini v parlamentu

Pred poslanci odločanje o državnih proračunih za 2023 in 2024, obeta se dolgotrajna razprava in kritike s strani opozicije o prekomernem trošenju.

Gospodarsko ohlajanje, recesije pa za zdaj še ni

Na Sursu pojasnili četrtletni padec BDP, ki pa je po oceni analitike GZS verjetno deloma tudi posledica spremembe zalog. A očitno gremo po poti Nemčije.