Zoran Janković: Turistov v Ljubljani ni preveč

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek ter ljubljanski župan Zoran Janković sta danes ponovno zatrdila, da turistov v Ljubljani ni preveč. Cilj ostajajo trije milijoni prenočitev, ki bi jih ustvaril milijon gostov, je poudaril Janković. Anketa sicer kaže, da prebivalci prestolnice v turizmu vidijo precej več dobrih kot slabih strani.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

"Tisti, ki imajo toliko negativnega za povedati, so v veliki manjšini," je glede tarnanja nad množicami turistov v Ljubljani na novinarski konferenci poudaril Janković. To kaže tudi anketa Turizma Ljubljana, saj 90 odstotkov vprašanih meni, da turizem prispeva k razvoju mesta.

Zastavljeni cilj ljubljanskega turizma ostaja milijon turistov, ki bodo ostali tri dni. "Sedaj smo na dveh dnevih in pri nekaj več kot 800.000 turistih," je pojasnil Janković. Lansko leto je Ljubljana zaključila z okoli 1,3 milijona nočitev, v prvih devetih mesecih letos pa jih je bilo 1,2 milijona.

Ljubljanski župan je izpostavil tudi sodelovanje Ljubljane s 25 drugimi občinami v regiji, pa tudi srečanja z ljubljanskimi gostinci in hotelirji. Izrazil je podporo dvigu turistične takse, zavzel se je za ureditev področja turističnega oddajanja sob, da ne bo več oddajanja na črno.

Kot je poudarila Stuškova, v Turizmu Ljubljana na podlagi ankete, opravljene med meščani, ne bodo spreminjali začrtane smeri, saj po tem ni potrebe. "Seveda pa turistično ponudbo vedno prilagajamo trendom in se zelo zavedamo možnih posledic večjega števila turistov, ki jih ne bi prenesel ožji center, bi jih pa prenesle turistične zmogljivosti," je povedala.

Več iz rubrike