Ženske so v toplejših prostorih bolj produktivne

Ženske so v toplejših prostorih bolj produktivne kot v zelo klimatiziranih pisarnah, je pokazala raziskava nemških in ameriških raziskovalcev. Moški so za razliko bolj produktivni v hladnejših delovnih okoljih, vendar so te razlike manj očitne.
Fotografija: Ženske se pri opravljanju matematičnih ali jezikovnih nalog najbolje počutijo v toplejših prostorih. Shutterstock
Odpri galerijo
Ženske se pri opravljanju matematičnih ali jezikovnih nalog najbolje počutijo v toplejših prostorih. Shutterstock

Raziskava je pokazala, da se ženske pri opravljanju matematičnih ali jezikovnih nalog najbolje počutijo v toplejših prostorih.

Razlike v učinkovitosti so po mnenju raziskovalcev očitne, zato bi bilo treba temperature v delovnih prostorih zvišati, so predlagali v raziskavi, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Plos One.

Kakšna naj bi sicer bila ta temperatura, znanstveniki niso navedli.
Kot je pojasnila soavtorica študije Agne Kajackaite iz berlinskega raziskovalnega središča WZB, bi za to potrebovali več raziskav, saj je njihov poskus pravzaprav trajal le eno uro.

V okviru raziskave so več kot 500 študentk in študentov preizkusili v več nalogah računanja na pamet, jezikovnih preizkusih in logičnih ugankah. Oblikovali so več skupin, ki so jih nato preizkušali v temperaturnih območjih od 16 do 32,5 stopinje Celzija

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: