Zelena luč za prevzem Pop TV in Kanala A

Skupina United Group, ki je poleti napovedala prevzem družbe Pro Plus, pod okrilje katere oddajata televiziji POP TV in Kanal A, je po poročanju medijev dobila zeleno luč ministrstva za kulturo. O prevzemu mora zdaj odločiti še Javna agencija RS za varstvo konkurence.
Fotografija: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mavric Pivk

Potem ko je skupina United Group v začetku julija objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji (Pop TV, Kanal A) in na Hrvaškem (Nova TV), je vlogo za soglasje za prevzem družbe Pro Plus na ministrstvo za kulturo in agencijo za varstvo konkurence oddala družba v njeni lasti Slovenia Broadband s sedežem v Luxembourgu.

Ministrstvo je zeleno luč za prevzem že prižgalo, na agenciji pa postopek presoje še poteka, danes poročata časnika Delo in Večer.

Kot sta izvedela časnika, je ministrstvo vlogo s sklepom zavrglo zaradi nepristojnosti. Svojo odločitev je utemeljilo s tem, da družba Pro plus v razvidu medijev ni vpisana kot izdajatelj televizijskega programa, zato Slovenia Broadband za prevzem ne potrebuje soglasja.

To je najmanj nenavadno zato, ker zakon o medijih v 57. členu jasno določa, kdo ali kaj so povezane osebe, in po tem členu je nedvoumno, da Pro Plus, Pop TV in Kanal A sodijo pod povezane osebe, dodaja Delo. Na vprašanje, zakaj pri presoji niso upoštevali 57. člena zakona o medijih, so na ministrstvu odgovorili, da "nimajo pravne podlage, da bi v okviru tega postopka razširili odločanje o soglasju tudi na povezane osebe", češ da se člen o omejevanju konkurence nanaša zgolj na pridobitev neposrednega lastniškega deleža izdajatelja medija.

Več iz rubrike