Združenje Manager letos tudi o povezovanju in združevanju

Kljub temu, da je za slovenskim gospodarstvom odlično leto, ne smemo spati na lovorikah, je bilo slišati na današnjem srečanju Združenja Manager v Ljubljani. Združenje tako po besedah izvršne direktorice Saše Mrak za letos pripravlja vrsto dejavnosti, pri čemer se bodo med drugim osredotočili na povezovanje in združevanje.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Predsednik združenja Aleksander Zalaznik je uvodoma poudaril, da slovensko gospodarstvo beleži močno rast, ki pa nas ne sme uspavati. "Dobro nam gre, a zavedajmo se, da so uspehi ciklični," je opozoril in pozval k izkoristku uspešnih poslovnih let tudi za ustvarjanje rezerve za bolj težavna obdobja.

Med izzivi, ki čakajo gospodarstvenike, je izpostavil pomanjkanje ustreznih kadrov. Izboljšati je treba tudi produktivnost, hkrati pa slediti trendom s področja digitalizacije, ki po Zalaznikovih besedah prihajajo hitreje, kot je pričakovala večina.

Združenje Manager lahko po besedah Mrakove ugled menedžerske stroke krepi predvsem s povezovanjem in združevanjem, česar je v Sloveniji tudi sicer premalo. Med teme za letos so tako uvrstili povezovanje in združevanje, pa tudi mentorstvo in sodobno voditeljstvo.

Ena najpomembnejših tem je po njenih besedah danes človeški potencial, zato je za podjetja ključen razvoj človeškega kapitala. To pomeni tako razvoj kompetenc zaposlenih in menedžmenta kot razvoj delovnih mest, je poudarila.

Prek video poslanice je zbrane nagovoril predsednik vlade Miro Cerar, ki je poudaril, da mora Slovenija za ohranjanje dobrih gospodarskih rezultatov slediti gospodarskim trendom. Menedžerjem se je zahvalil za "neprecenljivo delo" in izpostavil pomen tehnoloških sprememb, s katerimi se bo morala soočiti celotna družba.

Ob tem pa po njegovih besedah ne gre pozabiti na človeka. "Spremembe se morajo odviti v dobro vseh nas, saj sicer ne moremo govoriti o napredku," je še dejal premier.

O možnostih za dodatno izboljšanje gospodarskega okolja sta se na okrogli mizi z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom pogovarjala podpredsednik združenja Tomaž Lanišek in članica njegovega upravnega odbora Savina Sobočan.

Počivalšek je poudaril, da so trenutne razmere pravšnje za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva. Kot pomembno področje je izpostavil raziskave, razvoj in inovacije, strinjal pa se je tudi s pomenom pridobivanja in ohranjanja kakovostnih kadrov.

Vraničar Ermanova je med drugim napovedala nadaljnja prizadevanja za davčno razbremenitev plač in pojasnila, da bo tudi to predmet strokovne razprave, ki jo bo ministrstvo vodilo v prihodnji polovici leta. Zavzela se je tudi za prilagoditev delovnih mest, da bodo starejši dlje ostajali delovno aktivni.

Na srečanju so razglasili tudi mladega menedžerja leta. To je postal ustanovitelj in prokurist podjetja Acies Bio Enej Kuščer. Priznanje za življenjsko delo na področju managementa za leto 2017 pa je prejela Jožica Rejec, do nedavnega predsednica uprave Domela.

Več iz rubrike