Združenje delodajalcev o petem protikoronskem paketu

Vlada pripravlja petega od protikoronskih paketov, ki naj bi ga socialnim partnerjem predstavila prihodnji petek.
Fotografija: FOTO: Albina Glisic / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Albina Glisic / Shutterstock

Združenje delodajalcev Slovenije je znova izpostavilo prioritete, za katere se zavzemajo od začetka epidemije covida-19. 

Zapisali so, da podjetja višje minimalne plače kot posledice nove definicije niso zmogla še v času, ko smo imeli gospodarsko rast. Za leto 2021 pa glede na nov zakon trenutno ne razpolagajo niti z informacijo o višini minimalne plače, saj to določa formula v razponu zneska minimalnih življenjskih stroškov, zato podjetja niti ne vedo, koliko morajo planirati za odhodke za prihodnje leto.


Druga izmed prioritet, kjer je epidemija pokazala potrebo po bistveno bolj prilagodljivi sistemski ureditvi, je za Združenje delodajalcev Slovenije ureditev dela na daljavo oziroma dela na domu. V času razglašene epidemije so se delodajalci lahko poslužili 169. člena zakona o delovnih razmerjih, ki omogoča bistveno bolj fleksibilno ureditev dela na daljavo, vendar zgolj za omejeno časovno obdobje izrednih razmer.

»Trenutna situacija v Sloveniji s povečevanjem števila okužb že zelo posega v delovne procese v podjetjih, le ta pa dela na daljavo več ne morejo organizirati na način, kot so ga lahko v času razglašene epidemije, temveč zgolj pod pogojem sklenitve novih pogodb o zaposlitvi in drugih pogojev, kljub temu, da gre za dnevne spremembe,« so navedli.

FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Opozorili so še, da v primeru pozitivnega testa na novi koronavirus Nacionalni inštitut za javno zdravje ne obvešča delodajalcev, pri katerih zaposleni delajo. »Posledično se dogaja, da delodajalec ne more ustrezno poskrbeti za ostali kolektiv, v kolikor sam okuženi zaposleni ne obvesti delodajalca oziroma navede vseh stikov ob ugotavljanju epidemiološke slike. Druga težava nastopi tudi, ko okuženi zaposleni prejme bolniško odsotnost, saj delodajalec iz obvestila o le tej ne more videti, ali gre za okužbo s koronavirusom ali kakršenkoli drugi razlog bolniške odsotnosti,« so zapisali. Od tega pa je odvisna tudi refundacija boleznin delodajalcu.

Kot zagotavljajo v združenju, si informacij o tem želijo le, da bo omogočeno ustrezno ukrepanje znotraj delovnih organizacij za preprečitev nadaljnjih prenosov okužbe in s tem varovanja zdravja.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: