Združenje bank Slovenije danes v Ljubljani: Bančna konferenca

Združenje bank Slovenije danes v Ljubljani prireja tradicionalno Bančno konferenco, na kateri se zberejo vodilni v bankah in drugih finančnih ustanovah. Med temami letošnjega dogodka so predlagane zakonodajne spremembe na podlagi uveljavitve prenovljene evropske direktive o trgih finančnih instrumentov (Mifid 2) in posojilna aktivnost bank.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

V začetku leta sta namreč začeli veljati prenovljena evropska direktiva o trgih finančnih instrumentov in spremljajoča uredba, ki naj bi na podlagi naukov minule krize izboljšali delovanje finančnih trgov v smeri večje preglednosti, učinkovitosti in odpornosti ter okrepili varstvo vlagateljev.

Vlada je predlog zakona o trgu finančnih instrumentov, s katerim bi Slovenija v svoj pravni red prenesla omenjene spremembe evropske zakonodaje, sprejela februarja, a DZ v iztekajočem se sklicu za njegovo sprejetje ni našel časa, tako da ga bo morala nova vlada vložiti še enkrat.

Druga pomembna tema bo posojilna aktivnost bank v trenutnem okolju nizke cene denarja in izboljševanja bančnih bilanc po sanaciji v letu 2013 in 2014.

Predvsem rast posojil gospodinjstvom, ki je bila v kontekstu okrevanja gospodarstva in ekspanzivne denarne politike Evropske centralne banke visoka, se od lani jeseni po podatkih Banke Slovenije nekoliko umirja. V zadnjih mesecih se nekoliko upočasnjuje tudi rast posojil nefinančnim družbam, ki se je po krizi sicer obnovila z zamudo. Povpraševanje po posojilih je ob tem še vedno močno, kreditni standardi so nekoliko manj ostri.

Na konferenci bosta med drugim sodelovala Primož Dolenc, ki po predčasnem odhodu guvernerja Boštjana Jazbeca vodi Banko Slovenijo, in ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman. Od predstavnikov bank bosta v zaključni okrogli mizi med drugim sodelovala tudi prvi mož NLB Blaž Brodnjak in predsednik uprave Gorenjske banke David Benedek.

Več iz rubrike