ZDA: Zopet dodatne carine na kitajski uvoz

ZDA so danes uvedle 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oziroma čipe. Administracija Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske. Ta odgovarja z enakovrednimi carinami na ameriški uvoz.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Kitajska "odločno nasprotuje carinam in nima druge izbire, kot da še naprej nadaljuje s povračilnimi ukrepi," so sporočili iz ministrstva za trgovino.

Dodali so, da ZDA z uvedbo carin kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in da bodo verjetno vložili pritožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Julija so ZDA na seznam izdelkov s Kitajske s 25-odstotnimi carinami uvrstile 818 izdelkov, od danes pa je na njem še dodatnih 279. Številni ameriški proizvajalci po poročanju tujih agencij carinam nasprotujejo, saj so prepričani, da bodo škodile predvsem njim samim in ne bodo z ničemer preprečile problematičnih trgovinskih praks Kitajske.

Ameriške oblasti so s seznama za carine po pritožbah umaknile nekaj izdelkov, med drugim plavajoče doke, kontejnerje in orodja za obdelavo lesa. Niso pa uslišale želja proizvajalcev čipov, ki so bili v opozarjanju na nesmiselnost ukrepa najglasnejši.

Kitajska medtem uvaja carine na ameriški uvoz v vrednosti 16 milijard dolarjev. Carine bodo med drugim veljale za ameriški premog, bencin, avtomobile, motocikle in medicinsko opremo. Med njimi so na primer tudi motorji Harley-Davidson.

Predstavniki ZDA in Kitajske so sicer v sredo začeli nove pogovore, na katerih skušajo zgladiti trgovinska nesoglasja. Podsekretar na ameriškem finančnem ministrstvu David Malpass, ki sodeluje na pogovorih, je sporočil, da se bodo ta danes nadaljevala, a ni razkril predvidene vsebine.

Vlagatelji večjih premikov ne pričakujejo, upajo pa vsaj na malenkostno izboljšanje odnosov.

Trump Kitajski poleg doslej uvedenih carin grozi še s carinami na več sto milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Več iz rubrike