ZDA, Mehika in Kanada podpisale prenovljeni sporazum o prosti trgovini

Predstavniki ZDA, Mehike in Kanade so v sredo v mehiški prestolnici podpisali prenovljeni trgovinski sporazum, ki bo nadomestil dosedanji sporazum o prosti trgovini na območju Severne Amerike (Nafta) iz leta 1994.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

Spremembe je zahteval ameriški predsednik Donald Trump, češ da je Nafta preveč v prid Mehiki. Pogajanja o novem sporazumu so trajala več kot dve leti, med drugim pa so vanj vnesli spremembe glede delavske zakonodaje v Mehiki. Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je ob podpisu dejal, da so s spremembami naredili najboljši trgovinski sporazum v zgodovini.

"Gre za pritegnitev več investicij v Severno Ameriko. In če bodo investicije, bo tudi rast, če bo rast, bo blagostanje," pa je dejal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Kot je dodal, sporazum prinaša tudi izboljšanje pogojev dela, ki bodo koristili delavcem v Kanadi, ZDA in Mehiki. Potrditev sporazuma je v ameriškem kongresu odvisna od demokratske večine v predstavniškem domu. Konec preteklega tedna je nekaj največjih sindikatov v ZDA potrdilo, da so na pogajanjih o spremembah sporazuma uspeli dodati dovolj varovalk za zaščito delavskih pravic. Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je napovedala skorajšnjo potrditev sporazuma v kongresu, vodja senatnih republikancev Mitch McConnell pa je nato sporočil, da bo potrjevanje sporazuma na vrsti šele po postopku proti predsedniku Donaldu Trumpu, torej ne pred januarjem.
 

Več iz rubrike

aktualno

Moravske Toplice se utapljajo v turističnih bonih

V Pomurju je ta hip zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki v državnem merilu zaostaja le za Portorožem in …

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

Komentarji: