ZDA in inflacija v neprimernem času

Trenutno je precej bolj realistično, da bo obrestne mere hitreje in odločneje znižala ECB.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

V zadnjih tednih se je zgodil precejšen preobrat pri pričakovanjih tržnih udeležencev glede nižanja referenčnih obrestnih mer centralnih bank. Za ameriško centralno banko Federal Reserve (Fed) so v začetku leta pričakovali kar sedem nižanj v letošnjem letu, danes pa manj kot dve. Na drugi strani so za Evropsko centralno banko (ECB) v začetku leta pričakovali sedem nižanj, danes pa samo še tri. Kaj je vzrok za te spremembe?

V začetku marca so bili tržni udeleženci precej gotovi, da bo Fed izvedel prvo nižanje referenčne obrestne mere za 25 bazičnih točk že junija in bo samo v 2024 znižal zgornjo mejo referenčne obrestne mere s 5,50 na 4,50 odstotka. To so bila precej optimistična pričakovanja, povezana z znižanjem inflacije od vrhunca v juniju 2022 pri 9,1 odstotka na 3,1 odstotka v januarju 2024.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Težave lahko pospešijo prenos podjetja na novo generacijo

Družinska podjetja so pogosto ujeta v poslovni vzorec ustanoviteljev, dokler se zaradi premalo premišljenih odločitev ne soočijo s finančnim problemom.

Bruselj nam priporoča ukrepe za večjo konkurenčnost

Evropska komisija napovedala postopek presežnega primanjkljaja proti sedmim članicam Unije, Sloveniji pa poslala nekaj nasvetov in fiskalnih opozoril.

Visok letni poračun kmalu stvar preteklosti?

Energetska industrija se hitro razvija, s čimer se povečujejo tudi možnosti za trajnostno pridobivanje električne energije in večje prihranke.

Prebiti vsi predori na trasi drugega tira

Zdaj v predorih sledi izvedba stopnice, talnega oboka, hidroizolacije, notranjega oboka in drugih del, ki so deloma potekala sočasno z izkopnimi deli.