ZDA danes s carino na uvoz jekla iz EU, države kritične

ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija tudi iz EU. Carine na jeklo bodo 25-odstotne, na aluminij pa 10-odstotne, uveljavljene pa bodo danes ob polnoči po lokalnem času na vzhodni obali ZDA. Enako velja tudi za Mehiko in Kanado. V Bruslju so že napovedali povračilne ukrepe.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v četrtek napovedal tudi vložitev tožbe pri Svetovni trgovinski organizaciji. "ZDA nam ne dajejo druge izbire," je komentiral. "To je slab dan za svetovno trgovino," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je odločitev označila kot nedovoljeno, neupravičena je tudi po mnenju Francije. Merklova je že pred tem napovedala odločen in složen odziv na ukrep.

Oglasili so se tudi v Združenju nemške industrije (BDI), ki so Trumpovo odločitev označili kot "kratkovidno in samouničevalno". "Ameriški predsednik s stopnjevanjem trgovinske vojne, ki jo je sprožil sam, tvega nazadovanje v več desetletij dolgih čezatlantskih odnosih," je opozoril prvi mož BDI Dieter Kempf.

V Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (AmCham Slovenija) so razočarani nad odločitvijo ZDA, da uvedejo 25-odstotne carine na uvoz jekla iz EU in 10-odstotne carine na uvoz aluminija. V tej potezi, ki je po njihovem prepričanju neupravičena, vidijo grožnjo za delovna mesta in svetovni trgovinski sistem.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross v četrtek ob napovedi carin ni povsem zaprl vrat pogajanjem. "Veselimo se nadaljevanja pogajanj z Mehiko in Kanado na eni strani ter z Evropsko komisijo na drugi strani," je dejal. Po njegovih besedah je treba rešiti še kar nekaj problemov.


Evropska komisija se je z Washingtonom več mesecev prepirala glede napovedanih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in desetodstotnih na uvoz aluminija. EU se ni pustila izsiljevati in je zahtevala, naj bo iz carin brezpogojno in trajno izvzeta. Šele takrat bi lahko govorili o morebitnih trgovinskih olajšavah za ameriško gospodarstvo. Ross je o tem dejal: "Nismo bili pripravljeni, da bi izpolnili to zahtevo."

 

Več iz rubrike