Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.
Fotografija: Delo vlade kot nezadostno ocenjuje 32 odstotkov vprašanih, še nadaljnjih 16 odstotkov pa le kot zadostno. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Delo vlade kot nezadostno ocenjuje 32 odstotkov vprašanih, še nadaljnjih 16 odstotkov pa le kot zadostno. FOTO: Blaž Samec

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana so ugotavljali, kako prebivalci Slovenije ocenjujejo delovanje in komuniciranje vlade, pa tudi, kakšno je njihovo zaupanje v sposobnost vlade ob prihajajočih domačih in svetovnih izzivih.

GRAF 1: Kako bi ocenili pripravljenost vlade na nov val primerov koronavirusa, s katerim se trenutno spopadamo?
GRAF 1: Kako bi ocenili pripravljenost vlade na nov val primerov koronavirusa, s katerim se trenutno spopadamo?

Delo vlade kot nezadostno ocenjuje 32 odstotkov vprašanih, še nadaljnjih 16 odstotkov pa le kot zadostno. Kot dobro ali zelo dobro delo vlade vidi le 23 odstotkov vprašanih. Glede na oktobrske podatke raziskave Barometer, ki jo Mediana redno izvaja za Delo, ugotavljamo, da pripravljenost vlade vlade podpira le še malenkost več ljudi, kot stranko SDS (19 odstotkov).
 
GRAF 2: Kako bi ocenili delo vlade na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi?
GRAF 2: Kako bi ocenili delo vlade na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi?
Podobno slabo se je vlada odrezala tudi na področju komunikacije z javnostjo v zvezi z ukrepi. Kot lahko vidimo, delež tistih, ki vladi podeljujejo oceno nezadostno, iz meseca v mesec raste. Razlika med julijem in oktobrom je pri slednjih statistično značilna in znaša kar 13 odstotnih točk. Na drugi strani skozi čas lahko opazujemo upad deleža tistih, ki bi vlado ocenili kot dobro ali zelo dobro. Oba deleža sta v primerjavi z julijem statistično značilno različna – tistih, ki bi vlado ocenili kot (zelo) dobro, je bilo v juliju 39 odstotkov, v oktobru pa le še 25 odstotkov.
GRAF 3: Prosimo, ocenite svoje strinjanje s spodnjimi trditvami. <em>V grafu sta združena deleža ocen 4 (strinjam se) ter 5 (popolnoma se strinjam) skozi mesece. </em>
GRAF 3: Prosimo, ocenite svoje strinjanje s spodnjimi trditvami. V grafu sta združena deleža ocen 4 (strinjam se) ter 5 (popolnoma se strinjam) skozi mesece.

 
Medtem ko se delež tistih, ki cenijo tisto, kar jim življenje ponuja, skozi čas bistveno ne spreminja, to ne velja za trditve, vezane na zaupanje vladi ter oceno vlade v primerjavi z drugimi državami.

Delež tistih, ki menijo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje kot Slovenija je od julija narasel za 7 odstotnih točk in je statistično značilen. Prav tako se statistično značilno razliko opazi med konstantno usihajočim deležem tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo (od julija upad za 7 odstotnih točk) ter tistih, ki zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive. Delež tistih, ki se strinjajo s to trditvijo, je od julija upadel kar za 8 odstotnih točk.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 2. in 4. oktobrom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji. 

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.