Zaradi koronavirusa bi delo lahko izgubilo 25 milijonov ljudi

Pandemija bo znatno povečala svetovno brezposelnost, obenem pa bo drastično oklestila prihodke zaposlenih.
Fotografija: Svet se pripravlja na porast brezposelnosti. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Svet se pripravlja na porast brezposelnosti. FOTO: Aleš Černivec

Pandemija novega koronavirsa bi lahko v brezposelnost potisnila dodatnih 25 milijonov ljudi, opozarja Mednarodna organizacija dela pri Združenih narodih (Ilo). Ob tem bi lahko delavci po svetu po izračunih organizacije letos skupno izgubili do 3400 milijard dolarjev prihodkov.

Pandemija bo znatno povečala svetovno brezposelnost, obenem pa bo drastično oklestila prihodke zaposlenih, so opozorili v organizaciji.

V najnovejši študiji Ilo izpostavlja predvsem dolgoročne posledice pandemije. "To ni več le zdravstvena kriza, pač pa tudi velika gospodarska in delavska kriza, ki bo imela izjemno velik vpliv na ljudi," prvega moža organizacije Guya Ryderja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju organizacije se mora svet pripraviti na velik porast brezposelnosti. V najboljšem primeru bi po njihovih izračunih brez dela ostalo 5,3 milijona ljudi, na vrhuncu krize pa bi lahko brez dela ostalo 24,7 milijona delavcev.

Ob tem je bilo lani kot brezposelnih registriranih 188 milijonov ljudi, so dodali na Ilu. Za primerjavo, finančna kriza leta iz 2008 je število brezposelnih povečala za 22 milijonov.

V študiji Ilo še izpostavlja, da bi lahko delavci po svetu letos ostali brez 860 milijard do 3400 milijard dolarjev prihodkov, kar bo privedlo v padec potrošnje. Število zaposlenih, ki živijo v revščini kljub zaposlitvi, se bo prav tako povečala, in sicer za med 8,8 in 35 milijonov ljudi.

"Leta 2008 je svet stopil skupaj in naslovil posledice finančne krize, s čimer smo se izognili najhujšemu. Takšno vodenje potrebujemo tudi zdaj," je pozval Ryder.

Več iz rubrike

Komentarji: