Zaposleni pri Googlu in Amazonu razkrinkali projekt Nimbus

Skoraj 400 zaposlenih pri obeh podjetjih je zapisalo, da ne podpirajo dobavljanja nevarne tehnologije izraelski vojski in vladi za škodovanje Palestincem.
Fotografija: Izraelske zastave pred izraelskim parlamentom v Jeruzalemu, 2019. Foto: Emmanuel Dunand / AFP

 
Odpri galerijo
Izraelske zastave pred izraelskim parlamentom v Jeruzalemu, 2019. Foto: Emmanuel Dunand / AFP  

V javnem zapisu so anonimni zaposleni pojasnili, da ne morejo gledati stran in čutijo moralno dolžnost za razkritje projekta Nimbus. Izdelki in tehnologija, ki jo izdelujejo, se po njihovih besedah uporablja za kratenje temeljnih pravic in prisilno izseljevanje Palestincev ter napade nanje na območju Gaze. Zaradi slednjih je mednarodno kazensko sodišče pozvalo k preiskovanju vojnih zločinov. Za anonimnost so se odločili zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi.

Tehnologija bi morala služiti uporabnikom

Več kot 90 Googlovih in več kot 300 Amazonovih zaposlenih se je interno podpisalo pod javno pismo (vir), ki ga je objavil The Guardian. »Pišemo kot vestni Googlovi in Amazonovi delavci iz različnih okolij,« se začne zapis zaskrbljenih zaposlenih. V nadaljevanju pojasnijo, da bi morala tehnologija, ki jo ustvarjajo, delovati tako, da bi služila ljudem povsod po svetu, tudi vsem njihovim uporabnikom, in jih povzdigovala.

image_alt
Zgodovinski trenutek: Vsa podjetja morajo plačati pošten delež

»Kot delavci, ki skrbijo za delovanje teh podjetij, smo moralno zavezani, da spregovorimo proti kršitvam teh temeljnih vrednot. Voditelje družb Amazon in Google smo zato primorani pozvati, naj se umaknejo s projekta Nimbus in prekinejo vse vezi z izraelsko vojsko.« Kljub velikemu številu podpisov so zaposleni zaradi lastne varnosti oziroma strahu pred povračilnimi ukrepi ostali anonimni.

<p>Google je najbolj znan spletni iskalnik na svetu, postal je celo sinonim za internet (Google it). Foto: Christian Hartmann / Reuters</p>

Google je najbolj znan spletni iskalnik na svetu, postal je celo sinonim za internet (Google it). Foto: Christian Hartmann / Reuters

Zaposleni so opazovali, kako si Google in Amazon agresivno prizadevata sklepati pogodbe z institucijami, kot so ameriško ministrstvo za obrambo, Priseljevanje in carinska uprava (Ice) ter državni in lokalni policijski oddelki, kot so zapisali na The Guardianu. Pojasnili so, da so te pogodbe del skrb vzbujajočega vzorca militarizacije, pomanjkanja preglednosti in izogibanja nadzoru.

Projekt Nimbus

»V nadaljevanju tega vzorca so naši delodajalci podpisali pogodbo, imenovano Projekt Nimbus, katerega vsebina se nanaša na prodajo nevarne tehnologije izraelski vojski in vladi.« Ta pogodba je bila podpisana v istem tednu, ko je izraelska vojska napadla Palestince na območju Gaze in ubila skoraj 250 ljudi, med njimi več kot 60 otrok. »Tehnologija, za katero so naša podjetja sklenila pogodbo, bo omogočila, da bosta sistematična diskriminacija in razseljevanje, ki ju izvajata izraelska vojska in vlada, za Palestince še bolj kruta in smrtonosna.« so zapisali v pismu.

image_alt
Energetska kriza: Jo bo Rusija rešila ali jo je povzročila?

Projekt Nimbus je pogodba v vrednosti dobre milijarde evrov za zagotavljanje storitev v oblaku za izraelsko vojsko in vlado. Po navedbah avtorjev naj bi ta tehnologija omogočala nadaljnji nadzor nad Palestinci in nezakonito zbiranje podatkov o njih. Hkrati naj bi olajšala širjenje izraelskih nezakonitih naselij na palestinskih zemljiščih.

<p>Družba Amazon ponuja spletno nakupovanje in storitve računalništva v oblaku. Foto: Michaela Rehle / Reuters</p>

Družba Amazon ponuja spletno nakupovanje in storitve računalništva v oblaku. Foto: Michaela Rehle / Reuters

»Ne moremo gledati stran, saj se izdelki, ki jih izdelujemo, uporabljajo za kratenje temeljnih pravic Palestincev. […] Zavzemamo se za prihodnost, v kateri tehnologija združuje ljudi in izboljšuje življenje za vse. Da bi zgradili to boljšo prihodnost, morajo podjetja, za katera delamo, prenehati sklepati pogodbe z vsemi militariziranimi organizacijami v ZDA in drugod,« je zapisalo skoraj 400 zaposlenih pri Googlu in Amazonu, ki so dodali: »Te pogodbe škodujejo skupnostim tehnoloških delavcev in uporabnikov.«

Moralno odgovorni tehnološki delavci so javno obljubili, da bodo uporabnike povzdigovali in jim pomagali. Nato so v nadaljevanju pojasnili, da naj bi takšne pogodbe na skrivaj omogočale nadzor in ciljno usmerjanje na te iste uporabnikov. »Obsojamo odločitev družb Amazon in Google, da podpišeta pogodbo o projektu Nimbus z izraelsko vojsko in vlado, ter ju pozivamo, naj zavrneta to pogodbo in vse prihodnje, ki bodo škodovale našim uporabnikom.« so zapisali na The Guardianu. Svetovne tehnološke delavce in mednarodno skupnost ob tem pozivajo, naj se jim pridružijo pri oblikovanju sveta, v katerem tehnologija spodbuja varnost in omogoča dostojanstvo vseh.

image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Več iz rubrike