Žalostno: RTV SLO, ki ga plačujemo vsi, izgublja naše zaupanje

Ogledalo Slovenije razkriva večje zaupanje v policijo in v zdravstvo in manjše v šolstvo in medije, družabna omrežja in RTV Slovenijo.
Fotografija: Najbolj zaupanja vredni ostajajo gasilci, medicinske sestre in reševalci (nujna medicinska pomoč). Foto: DELO
Odpri galerijo
Najbolj zaupanja vredni ostajajo gasilci, medicinske sestre in reševalci (nujna medicinska pomoč). Foto: DELO

Največji padec zaupanja tokrat beleži RTV Slovenija, s čimer se vrača na raven s konca leta 2019. Najvišjo stopnjo zaupanja je RTV Slovenija uživala lani spomladi.

Občuten padec sicer beležijo še predsednik parlamenta, mediji ter po daljšem obdobju rasti tudi sodišča, s čimer se zaupanje v sodišča vrača na raven iz junija 2020. Stopnja zaupanja v medije je s tem padcem dosegla najnižji rezultat v zadnjih desetih letih, mediji so se s tem izenačili s cerkvijo, ki sicer beleži minimalno pozitivno spremembo.

Vir: Valicon
Vir: Valicon

Opaziti je vračanje zaupanja v policijo in policiste ter v zdravstvo in zdravnike, toda raven izpred enega leta še ni dosežena. Nadaljuje se trend upada zaupanja v šolstvo in učitelje, ki se vrača na pred-epidemično raven. Zaskrbljujoč negativni trend zaupanja v medije, novinarje, TV voditelje ter RTV Slovenijo.

Zaupanje v institucije

Najbolj zaupanja vredna institucija ostajajo »mala slovenska podjetja«, na drugem mestu je civilna zaščita, na tretjem pa »podjetje, organizacija, v kateri delujete«. Na četrtem mestu so tokrat velika slovenska podjetja.

Tako spletne trgovine kot šolstvo, so glede na enako obdobje lani utrpele večji padec zaupanja. Šolstvo se je s takšno stopnjo zaupanja izenačilo z zaupanjem v trgovine in trgovska podjetja, katerih stopnja zaupanja je prav tako nižja a manj občutno.

Vir: Valicon
Vir: Valicon

Tem sledijo zdravstvo, policija in vojska. Vojska je glede na predhodno meritev oktobra lani nekaj zaupanja izgubila, medtem ko sta si tako policija kot zdravstvo povrnila del zaupanja, izgubljenega lani jeseni, a sta še kar daleč od zaupanja, ki sta ga uživala v enakem obdobju lani. Te institucije hkrati zaključujejo seznam institucij s pozitivno stopnjo zaupanja.

Povsem na dnu lestvice najdemo »objave na družbenih omrežjih«, na dno lestvice so sicer tradicionalno prikovane institucije izvršne in zakonodajne veje oblasti, od spodaj navzgor so to Državni zbor RS, stranke vladne koalicije, vlada ter predsednik vlade.

Katerim poklicem zaupamo?

Najbolj zaupanja vredni ostajajo gasilci, medicinske sestre in reševalci (nujna medicinska pomoč). Na četrto in peto mesto se umeščajo znanstveniki oz. (mali) podjetniki; veliko več zaupanja pa imamo tudi do zdravnikov. Najbolj občuten padec med poklici tokrat beležijo raziskovalci javnega mnenja in javni tožilci.

Na dnu lestvice poklicev so prikovani »politiki na splošno«, mesto pred njimi so vladni ministri,  še mesto višje državni uradniki. Peterico poklicev z dna lestvice tvorijo še duhovniki in direktorji.

Bolj opazen a ne občuten padec zaupanja, so med poklici z negativno stopnjo zaupanja v zadnjega pol leta doživeli še sodniki, TV voditelji, odvetniki in novinarji.

____

*Raziskava, ki jo je objavil Valicon,  je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji.

Več iz rubrike