Žalna slovesnost izumrlim vrstam

Mladi za podnebno pravičnost so opozorili na nevarnost izgube biodiverzitete. "Človek je del narave, Zemlja pa je z vsem živežem naš edini dom, ki ga moramo začeti obravnavati z več solidarnosti," so izpostavili pred vlado.
Fotografija: Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje. REUTERS
Odpri galerijo
Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje. REUTERS

Vlado so pozvali k sprejemu ukrepov za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, lokalno in polnovredno prehrano. Vlada naj zagotovi tudi strokovno izvajanje zakona o ohranjanju narave s ciljem preprečitve upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

Izpostavili so, da ljudje predstavljamo zgolj 0,01 odstotka biomase na Zemlji, a po naši zaslugi vrste izumirajo vsaj 10- do 1000-krat hitreje kot v zadnjih 10 milijonih let. "Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje," so nanizali in opozorili, da bodo te izgube vodile v drastične spremembe v naravi.

Upanje je v tem, da se narava lahko presenetljivo hitro obnovi, če ji damo možnost, so dodali. "Ohranjanje in restavriranje naravnih ekosistemov je najbolj preprost, poceni in učinkovit način za solidarnostno bivanje z naravo," so ocenili in izpostavili nujnost transformacije družbeno-ekonomskega sistema in nujnost družbeno-kulturne transformacije.

 

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: