Žalna slovesnost izumrlim vrstam

Mladi za podnebno pravičnost so opozorili na nevarnost izgube biodiverzitete. "Človek je del narave, Zemlja pa je z vsem živežem naš edini dom, ki ga moramo začeti obravnavati z več solidarnosti," so izpostavili pred vlado.
Fotografija: Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje. REUTERS
Odpri galerijo
Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje. REUTERS

Vlado so pozvali k sprejemu ukrepov za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, lokalno in polnovredno prehrano. Vlada naj zagotovi tudi strokovno izvajanje zakona o ohranjanju narave s ciljem preprečitve upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

Izpostavili so, da ljudje predstavljamo zgolj 0,01 odstotka biomase na Zemlji, a po naši zaslugi vrste izumirajo vsaj 10- do 1000-krat hitreje kot v zadnjih 10 milijonih let. "Okoli četrtina vseh znanih vrst živali in rastlin je ogroženih, približno milijonu vrst grozi izumrtje," so nanizali in opozorili, da bodo te izgube vodile v drastične spremembe v naravi.

Upanje je v tem, da se narava lahko presenetljivo hitro obnovi, če ji damo možnost, so dodali. "Ohranjanje in restavriranje naravnih ekosistemov je najbolj preprost, poceni in učinkovit način za solidarnostno bivanje z naravo," so ocenili in izpostavili nujnost transformacije družbeno-ekonomskega sistema in nujnost družbeno-kulturne transformacije.

 

Več iz rubrike

aktualno

OZS: Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne …

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposleni…

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani, da bodo »preživeli&laqu…

Velika Britanija se po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.

aktualno

Zuckerberga obtožili nečloveškosti

Prebivalka Havajev Mia Brier je zagnala kampanjo, s katero želi preprečiti nadaljnjo kolonizacijo Zuckerberga, peticija na spletni strani change.org pa je že zbrala več kot 500 tisoč podpisov.

Komentarji: