Zaključek Svetovnega gospodarskega foruma v znamenju svaril pred protekcionizmom

V švicarskem turističnem središču Davos se danes končuje Svetovni gospodarski forum (WEF), ki sta ga zaznamovala izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA in odločitev Britancev, da zapustijo EU. Tudi epilog štiridnevnega dogajanja so med drugim zaznamovali pozivi Trumpu, naj ne uresniči svojih protekcionističnih gospodarskih napovedi.
Fotografija: wef
Odpri galerijo
wef

Svetovni gospodarstveniki so zaskrbljeni zaradi Trumpovih predvolilnih napovedi, v katerih je obljubljal spodbude domačemu gospodarstvu, ameriškim podjetjem, ki bi svojo proizvodnjo selila v tujino, pa grozil z visokimi dajatvami. Napovedal je tudi izstop iz nekaterih prostotrgovinskih sporazumov.

Udeleženci foruma so poudarili, da izolacionizem in protekcionizem nista rešitev za sodobno gospodarstvo, globalni gospodarski razvoj pa da je prišel predaleč, da bi ga lahko ustavili. Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je izpostavil nesmiselnost zapiranja trgov.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal v intervjuju za Spiegel ob robu foruma, sicer ne verjame, "da bo jutri izbruhnila velika trgovinska vojna". "Seveda pa bomo pazili, da se bodo dogovori spoštovali," je poudaril. Priznal je tudi, da je "nekoliko negotov" glede tega, kaj se bo letos zgodilo v evroobmočju, saj so se geopolitična tveganja povečala.

Generalni sekretar nemškega združenja strojne industrije VDMA Thilo Brodtmann je dejal, da protekcionizem in gospodarske prepreke ne bodo ne ZDA ne njihovim trgovinskim partnerjem prinesle novih delovnih mest ali gospodarske rasti. "Glede tega se predsednik Trump igra z ognjem," je ocenil. ZDA so sicer največji enotni trg za v Nemčiji proizvedene stroje.

Tudi Ameriška gospodarska zbornica v Nemčiji je opozorila, da dejanja, ki jih napoveduje Trump, niso v skladu s sodobnimi smernicami. "Protekcionistični ukrepi, kot so visoke carine ali odstop od mednarodnih trgovinskih sporazumov, v globaliziranem svetu nimajo mesta," so zapisali in dodali, da računajo na to, da bo novi predsednik svoje predvolilne obljube prilagodil politični resničnosti.

Po besedah predsednice Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde so strokovnjaki napoved gospodarske rasti ZDA za letos zvišali zaradi napovedanih davčnih reform in paketa gospodarskih spodbud. "Vprašanje, ki si ga postavljamo, pa je, koliko bodo te fiskalne spodbude združljive s trgovinskimi ukrepi, ki bi najverjetneje imeli negativen vpliv," je dejala.

Najslabši možni scenarij po njenih besedah vključuje tekmovanje v zniževanju davkov, zavez trgovinskih sporazumov in finančne regulacije, ki bi škodovalo vsem.

Več iz rubrike