Zakaj je "idiot" Trump odpustil direktorja FBI?

Bela hiša potezo utemeljuje z nepravilnostmi pri preiskavi Clintonove, odločitev naj bi sprejeli na priporočilo pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina, večji del javnosti pa v tem vidi predvsem zaviranje preiskave o morebitnem ruskem vpletanju v ameriške volitve, s čimer naj bi pomagali Donaldu Trumpu do zmage.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Trumpova poteza je odjeknila kot bomba na ameriškem političnem prizorišču. Vse se je začelo s televizijsko novico. »FBI je ena najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma.« To je sporočila Bela hiša še preden so informacije o tem ušle ostalim medije in še preden je novico izvedela oseba, za katero bi bilo za pričakovati, da novico izve prva; direktor FBI.

Petinpetdesetletnega Jamesa Comeyja je odločitev šokirala, za izgubo položaja je namreč izvedel na televizijskih zaslonih, medtem ko je v Los Angelesu vodil sestanek s skupino agentov FBI. Njegov prvi odziv je bil menda smeh, ker je mislil, da gre za šalo. A na njegovo žalost to ni šala. Trump misli resno, obtožil ga je zavajanja javnosti glede nekaterih podrobnosti v preiskavi elektronske pošte Hillary Clinton.

Reuters
Reuters

Zakaj?

Comey si je po mnenju Bele hiše, pravosodnega ministra in njegovega pomočnika to zaslužil, ker si je 5. julija privoščil novinarsko konferenco, na kateri je razglasil nedolžnost takratne demokratske predsedniške kandidatke glede ravnanja z zaupno elektronsko pošto. Republikanci na čelu s Trumpom so seveda trdili, da je kršila zakone o zaupnosti.

Kasneje, 28. oktobra, je Comey poslal senatu pismo, da širi preiskavo na računalnik moža sodelavke Clintonove Hume Abedin, iz česar potem ni bilo nič. Comey je trdil, da bi bila večja katastrofa, če ne bi nič povedal. 

Nekdanji direktor FBI je pred kratkim v kongresu zopet naredil napako, ko je izjavil, da je Huma Abedin svojemu možu poslala več sto tisoč kosov uradne elektronske pošte, a je ugotovil, da to ni res. Šlo naj bi le za nekaj kosov, ostalo pa je bila elektronska pošta, ki jo je lahko odprla s svojim geslom kot lahko vsak stori na vsakem računalniku. 

Z odločitvijo Bele hiše se strinjajo tudi predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley, češ da je Comey izgubil javno zaupanje, republikanec Lindsey Graham, ki vodi preiskavo v pododboru za kriminal in terorizem odbora za obveščevalne dejavnosti ter demokratka Dianna Feinstein. Slednja menita, da je potreben svež začetek pri FBI, naslednik Comeyja mora biti predvsem neodvisen kandidat.

Zakaj ne?

Demokrati po večini dvomijo v Trumpovo resnično motivacijo odpustitve. »Comey je naredil škodo FBI-ju, vendar pa čas in način Trumpove poteze namigujeta na to, da ameriški predsednik čuti vročino preiskave ruskega vpletanja v volitve,« je dejal nekdanji tiskovni predstavnik Clintonove Brian Fallon. Televizija CNN je poročala, da je FBI tik pred najavo Comeyjeve odpustitve dobil nalog za zaplembo poslovnih dokumentov nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost pri Trumpu Michaela Flynna, ki je moral odstopiti zaradi laganja o svojih zvezah z Rusi. Comey je v kongresu večkrat javno povedal, da FBI preiskuje morebitne povezave med Rusijo in Trumpovo kampanjo in bo vodil preiskavo vse do konca kakršenkoli že bo. 

Vodja senatnih demokratov Charles Schumer vidi v odločitvi hudo napako. Zahteval je imenovanje posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve, ker bo sicer javnost upravičeno sumila, da je presenetljiva odstranitev Comeyja s položaja poskus prikrivanja resnice. Tudi vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve Mark Warner je potezo označil za šokantno in zaskrbljujočo ter dokaz, da je za rusko preiskavo potreben posebni neodvisni tožilec. Republikanec John je javno izrazil razočaranje nad Trumpom, ker naj bi bil Comey pošten in časten človek. McCain želi poseben celo kongresni preiskovalni odbor glede Rusije. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti republikanec Richard Burr je izrazil veliko skrb zaradi časa in utemeljitve Trumpove odločitve, tako kot McCain pa je hvalil Comeyja.

Kaj sledi?

Po poročanju ameriških in evropskih medijev sledi še bolj natančna preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve. Prepričani so, da se je Trump s potezo močno uštel. »Če misli, da je z odpustitvijo Comeyja zaustavil preiskavo, se zelo moti. Zaradi javnega ogorčenja je le dolil olje na ogenj.« Na Business Insiderju so zapisali: »Najbolj presenetljivo pri predsedniku Donaldu Trumpu ni dejstvo, da laže, ampak da se sploh ne trudi lagati prepričljivo.« 

Še naprej se v javnosti porajajo vprašanja, kot so: kakšni so politični interesi obeh strani, kakšne poslovne odnose ima Trump z Rusijo, kdaj in kako se je vse skupaj začelo ter kaj sta imela Trump in Putim osebno od morebitne naveze.

Ameriška javnost predsednika Donalda Trumpa označuje z idiotom. Najnovejše ankete so pokazale, da 39 odstotkom vprašanim ob imenu Trump najprej pade na pamet beseda "idiot", za njo "nesposobnež", na tretjem mestu pa je "lažnivec". Trumpova podpora med volivci pada in je v anketi le 36-odstotna.

Ne pozabimo; direktor FBI je bil do sedaj v ameriški zgodovini odpuščen le enkrat, in še to v poponoma drugačnih okoliščinah. Prvega, Williama Sessionsa, je odpustil Bill Clinton leta 1993 zaradi hudih poneverb in izogibanja davkom.

Več iz rubrike