Zadružniki novembra o zaupnici Petru Vrisku

Člani Zadružne zveze Slovenije bodo 21. novembra na izrednem občnem zboru odločali o zaupnici predsedniku Petru Vrisku. Izredni občni zbor in odpoklic Vriska, ki je nov mandat na čelu zveze nastopil marca lani, je zahtevalo nekaj članic zveze. Upravni odbor, ki sicer zaupa vodstvu, medtem predlaga odpoklic treh svojih članov.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Zahtevo za sklic izrednega občnega zbora zveze je oktobra poslalo devet članic zveze, KZ Sevnica, KZ Šaleška dolina, KGZ Sava, KZ Laško, KZ Bohor Koprivnica, KZ Medvode, KZ Trebnje, KZ Kostanjevica, KZ Grosuplje, a je slednja kasneje podpis pod zahtevo umaknila. Tako je pod zahtevo ostalo osem podpisnic, kar predstavlja več kot 10 odstotkov vseh članic.

Po pisanju Dela in Dnevnika so članice nezadovoljne z Vriskovim delovanjem, še posebej z dogajanjem okoli prodaje lastniškega deleža Deželne banke Slovenije. To od Kapitalske zadruge, ki jo tudi vodi Vrisk in je večinska lastnica banke, zahteva avstrijska banka BKS, ki bi ji morali zadružniki že konec septembra vrniti nekaj več kot devet milijonov evrov posojila.

Kot je v četrtek odločil upravni odbor zveze, bodo na izrednem občnem zboru odločali o zaupnici Vrisku, ne pa tudi o imenovanju predsednika upravnega odbora in predsednika zveze, saj po pojasnilih upravnega odbora nihče ne more predlagati imenovanje novih članov organov dokler traja mandat izvoljenim članom organov - takšen predlog je v nasprotju z zakonom o zadrugah in pravili zveze.

Poleg tega bodo odločali o zaupnici predsednika nadzornega odbora zveze Ivana Kureta in o odpoklicu Ivana Dreva (KZ Šaleška dolina), Boruta Florjančič (KZ Sevnica) in Slavka Rabiča (KGZ Sava) z mesta članov upravnega odbora zveze. Odpoklic omenjenih predlaga upravni odbor, ki ga vodi Vrisk.

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: