Začelo se je ... na Ljubljanskem gradu

Pod zvezde na Ljubljanski grad.
Fotografija: Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. FOTO: Delo

Na otvoritvenem večeru, v četrtek, 16. julija, so se podali na visoke valove z Jadralkami (Maiden), navdihujočim dokumentarcem o mladenki, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.
 
Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor že deseto leto pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone, program pa so, kot vsako leto, prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami.
 
Na Grajskem dvorišču se bodo zvrstile tri predpremiere in dve posebni projekciji: Ostržek (Pinocchio), brezčasna pravljica za vse generacije, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; epska, a hkrati intimna Medena dežela (Medena zemja), prvi film v zgodovini oskarjev, nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec; za tradicionalni zaključek poletnega kina na Ljubljanskem gradu pa še Vikendova predpremiera filma Pod belimi pečinami (Hope Gap), čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.
 
Posebna projekcija dokumentarca Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (Marianne & Leonard – Words Of Love) prinaša zgodbo o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, v Skritem življenju (A Hidden Life) pa se Terrence Malick v značilnem meditativnem slogu poklanja neopevanemu junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.
Filmi pod zvezdami. FOTO: Kinodvor
Filmi pod zvezdami. FOTO: Kinodvor

Kot vsa leta doslej program dopolnjujejo letošnji dobitniki in nominiranci za oskarje, na primer korejski Parazit (Gisaengchung), prvi tujejezični celovečerec v zgodovini nagrade, ki je prejel kipec za najboljši film, Judy (Judy) in Joker (Joker), za katera sta Renée Zellweger in Joaquin Phoenix prejela oskarja za najboljšo igro, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu (Once Upon a Time … in Hollywood), ki je prinesel kipec za stransko vlogo Bradu Pittu, ter 1917 (1917), film Sama Mendesa, posnet v enem samem dolgem kadru, če jih naštejemo le nekaj.

Na sporedu bo tudi najbolj gledan film lanskega leta v Kinodvoru Bolečina in slava (Dolor y Gloria) v režiji Pedra Almodóvarja, slovenske Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki so prejele rekordnih 11 vesen na Festivalu slovenskega filma, med njimi za najboljši celovečerec, in Lara (Lara), nemški film, posnet po scenariju slovenskega scenarista in režiserja Blaža Kutina. Prikazali bomo še Resnico (La vérité), prvi film Hirokaza Koreede, posnet zunaj Japonske, iskrivo in igrivo refleksijo o razmerju med materjo in hčerko, v kateri prvič skupaj zaigrata legendarni Catherine Deneuve in Juliette Binoche.
 
Celoten program Filma pod zvezdami je dostopen na spletnih straneh https://www.kinodvor.org/film-pod-zvezdami/ in https://www.ljubljanskigrad.si. Ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil bodo vsem obiskovalcem Filma pod zvezdami zagotavljali kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje. Za dobro počutje vseh obiskovalce prosijo, da upoštevajo varnostna priporočila.
 
Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice znaša 5 EUR, za predpremiere in posebni projekciji 6 EUR. Rezervacij in popustov ni. Vstopnice gredo v prodajo jutri, 11. julija (tudi v Kinodvoru).
 
V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije bodo naslednji dan v Kinodvoru tri nadomestne projekcije.
 

Več iz rubrike