Za proračun 2019 prihodnje leto rebalans

Šarec je po srečanju koalicijskih partneric povedal, da proračun za 2019 velja in tak predlog bo Slovenija poslala do sredine meseca v Bruselj.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

Koalicijske partnerice so se danes sestale na vrhu pri premierju Marjanu Šarcu in se seznanile s proračunskim stanjem. Odločile so se, da bodo Evropski komisiji do sredine meseca poslale osnutek proračunskega načrta za 2019 v nespremenjeni obliki, medtem ko bo za proračun za prihodnje leto potreben rebalans.           

Šarec je po srečanju povedal, da proračun za 2019 velja in tak predlog bo Slovenija poslala do sredine meseca v Bruselj. Prihodnje leto bo treba pripraviti rebalans, v katerem bodo zajeti tudi drugi ukrepi. Pri tem bo treba spoštovati fiskalno pravilo, torej je »manevrski prostor, kakršen je«.

O številkah Šarec ni govoril, izpostavil je odprta vprašanja, kot sta pogajanja s sindikati javnega sektorja in sprostitev varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom. »Številke so lahko precej neizprosne in v tem okviru se bo treba gibati,« je dodal.

Med prioritetami, o katerih je po njegovih besedah sicer »že ves čas govora«, je omenil zdravstvo in obrambno-varnostni sistem. Ob tem pa je izpostavil še pripravo zakonodaje za manj birokratskih ovir, tudi v delovanju občin.

Predsedniki koalicijkih strank brez izjav

Ostali predsedniki koalicijskih strank po srečanju niso dajali izjav. Pred njim pa je večina poudarjala, da bo v pogovorih o proračunu v ospredju koalicijska pogodba, vsaka stranka si je praviloma želela čimveč sredstev za resorje, ki so v njeni domeni.

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da se mora, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, »pametno in racionalno porazdelit« na celoten mandat vlade, torej na obdobje štirih let, in ne more biti realizirano takoj. »Ljudem pa je treba vrniti to, kar smo jim pred volitvami obljubljali,« je dejal.

Spomnil je, da za pokojnine velja redno in izredno usklajevanje, prav tako minimalna plača, pri kateri pa se morajo držati tega, kar so si zastavili v koalicijski pogodbi. Več sredstev bo po njegovem treba zagotoviti za kulturo: »Slovenci smo kot narod obstali zaradi kulture, čas je, da jo začnemo bolje financirati.« Pomembne so tudi raziskave in razvoj, je dodal.

Pomembnost razvoja, predvsem gospodarskega, je izpostavil tudi predsednik SMC Miro Cerar, ki je izrazil pričakovanje, da bodo zasnovali proračun v okviru javnofinančnih zmožnosti. Med pomembnimi področji je izpostavil zdravstvo in socialo: »Zdaj je čas, da nekaj več namenimo tudi tistim, ki so to dolga leta pričakovali in se jim je stanje sicer že izboljšalo, a ne dovolj.«

Cerar je med prioritetami navedel še varovanje okolja, ohranjanje ugleda v svetu itd. »Danes mora biti razprava dokaj odkrita, jasna. Je pa to začetni sestanek,« je še povedal Cerar.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je prav tako izrazil pričakovanje, da bodo proračunski dokumenti za prihodnja leta sledili zavezam iz koalicijskega sporazuma. Kot je poudaril, je prva prioriteta področje zdravstva, druga pa starejši in upokojenci, tretja dvig izdatkov za obrambo.

Glede položaja upokojencev v DeSUS do konca leta pričakujejo novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zlati v tistem delu, ki bi omogočil postopen dvig odmerne stopnje za pokojnino. Ob tem je izpostavil še izboljšanje vdovskih pokojnin, glede regresa za upokojence pa se dogovarjajo o načinu izplačevanja.

Težka razprava jih po Erjavčevih navedbah čaka tudi o tem, v kakšni dinamiki bi dosegli dvig minimalne pokojnine nad prag revščine.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je že v soboto ob robu kongresa stranke izpostavil, da je SD prevzela resorje šolstva, kulture in pravosodja zato, da bi na teh področjih nekaj spremenili. Za to potrebujejo nekaj več denarja in pri tem bodo vztrajali, je napovedal. Sicer pa si želijo, da bi nov minister za finance začel razmišljati drugače kot računovodja, tudi za prihodnost naše države. »Za zdaj me je strah, da ministrstvo vodijo uradniki, in to ni v redu,« je dodal.

Več iz rubrike