Za obnovo notredamske katedrale obljubljenih že več sto milijonov evrov

Da še vedno znamo stopiti skupaj, dokazuje ponedeljkova nesreča, ko so ognjeni zublji počasi jemali delčke zgodovine, kulture in umetnosti.
Fotografija: Nočna osvetlitev katedrale Notre Dame. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nočna osvetlitev katedrale Notre Dame. Foto: Reuters

Simbol Pariza in Francije, po mnenju mnogih tudi simbol Evrope, po ponedeljkovem uničujočem požaru, po katerem je notranjost katedrale Notre Dame resno poškodovana, a na srečo so gasilci vseeno uspeli rešiti večino umetnin in relikvij, je preživela že katastrofe, ki so se dogajale vse od 12. stoletja dalje.

Gradnja mogočne katedrale, ki si jo zadnja leta vsako leto ogleda okoli 13 milijonov turistov, je trajala več stoletij, preživela je kugo, napade poraženih francoskih revolucionarjev, potrese in vojne … Zaradi zgodovine, ki jo govorijo starodavni zidovi gotskih, zašiljenih pročelij, strašljivih kipov, je Notre Dame več kot katedrala. Je stičišče zgodovine, umetnosti, kulture.
Gradnja mogočne katedrale, ki si jo zadnja leta vsako leto ogleda okoli 13 milijonov turistov, je trajala več stoletij, preživela je kugo, napade poraženih francoskih revolucionarjev, potrese in vojne … Foto: Reuters
Gradnja mogočne katedrale, ki si jo zadnja leta vsako leto ogleda okoli 13 milijonov turistov, je trajala več stoletij, preživela je kugo, napade poraženih francoskih revolucionarjev, potrese in vojne … Foto: Reuters

Moderen pridih zunanjosti pariške znamenitosti je v 19. stoletju dal znameniti arhitekt Viollet-le-Duc, ki je bil za tiste čase zelo kontroverzen in veliko pred časom, a prav zato danes skupaj z Eifflovim stolpom pomembno zaznamuje pariško krajino. Že od nekdaj je katedrala povezovala Francoze, nenazadnje tudi Evropejce. Če ne drugače, pa iz kulturnega in umetniškega vidika.

Požar so gasilci uspeli pogasiti šele danes zjutraj, po dvanajstih urah težkega dela, tako da se bo dejansko stanje in cenitev nastale škode zdaj lahko šele zares začela.
 

Požar združil mnoge


Severna rozeta menda ostaja nepoškodovana. Foto: Reuters
Severna rozeta menda ostaja nepoškodovana. Foto: Reuters
  Ljudje so v ponedeljkovem požaru nemočno opazovali ognjene zublje, kako počasi, a zagotovo jemljejo delčke zgodovine, stiskali so pesti za pogumne gasilce, ki so se borili za neprecenljive umetnine in obenem gasili požar, ki je resno poškodoval notranjost katedrale. Veliko umetnin in relikvij so tudi uspeli rešiti, ob tem pa so se  mnogi milijonarji iz Francije in drugod po svetu, že oglasili, izrazili velike sožalje ob izgubi in obljubili visoke denarne pomoči za ponovno obnovitev simbola Francije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zatrdil, da bodo spomenik obnovili. Že danes pa je zasebna Fundacija za francosko dediščino po vsej Franciji začela zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Francoski milijarder Bernard Arnault je sporočil, da bo skupaj s svojim konglomeratom z luksuznimi izdelki LVMH podaril 200 milijonov evrov. Pred tem pa je njegov rival Kering, ki ga je ustanovil milijarder Francois Pinault ponudil 100 milijonov evrov za popolno obnovo pariške katedrale.
200 milijonov evrov pomoči je napovedal tudi francoski kozmetični velikan L'Oreal, 100 milijonov evrov pa francosko naftno podjetje Total. Tudi več drugih francoskih podjetij in bogatašev je napovedalo pomoč v višini več milijonov evrov.
Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava medtem za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov.
Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Foto: Reuters
Premožnejši Francozi drug za drugim obljubljajo finančna sredstva za obnovo cerkve. Foto: Reuters

Pariška županja Anne Hidalgo je predlagala organizacijo mednarodne donatorske konference za Notre Dame. Pomoč je že v ponedeljek obljubila tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki je katedralo uvrstila na seznam svetovne dediščine leta 1991.

Številna francoska podjetja bodo pomagala na različne druge načine. Tako bo denimo letalska družba Air France zagotovila brezplačen letalski prevoz za vse, ki bodo pomagali pri obnovi.

Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois pa je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode. »Obnova bo zagotovo trajala leta, če ne desetletja, in potrebovali bodo na tisoče kubičnih metrov lesa. Morali bomo najti najboljše primerke z velikim obsegom,« je dejal.

Konstrukcija sedaj porušene strehe je bila narejena iz lesa, vsak tram pa narejen iz enega hrasta v tesnem prepletu, zaradi česar se je ta del strukture imenoval tudi gozd.

Denarno pomoč v višini 10.000 evrov sta medtem napovedali tudi madžarski mesti Szeged in Szekesfehervar. Prvemu je namreč Pariz pomagal pri obnovi mesta po poplavah leta 1879. Szekesfehervar pa se je za pomoč odločil, ker je njihovo cerkev leta 1601 v vojni z Otomanskim cesarstvom prav tako zajel požar.
Požar so gasilci uspeli pogasiti šele danes zjutraj, po dvanajstih urah težkega dela, tako da se bo dejansko stanje in cenitev nastale škode zdaj lahko šele zares začela. Foto: Reuters<br />
 
Požar so gasilci uspeli pogasiti šele danes zjutraj, po dvanajstih urah težkega dela, tako da se bo dejansko stanje in cenitev nastale škode zdaj lahko šele zares začela. Foto: Reuters
 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes pozval vseh 28 držav članic, naj pomagajo pri obnovi znamenite katedrale ter spomnil na obnovo svojega rojstnega mesta Gdansk po drugi svetovni vojni. »Vem, da bi lahko Francija to storila sama, ampak na nitki je nekaj več kot samo materialna pomoč,« je dejal na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. »Veže nas nekaj pomembnejšega in globljega kot sporazumi,« je dodal z mislijo, da je pariška katedrala nekaj, kar povezuje celo Evropo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je po »črnem dnevu za vse, ki ljubijo Francijo in Pariz« napovedal pomoč komisije, če bo Francija to potrebovala. Med drugim je pomoč že obljubila Nemčija.

Tudi Evropska centralna banka napovedala, da bo pomagala pri obnovi, predvsem s finančnimi sredstvi.

Pomoč je obljubil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Macronu je sporočil, da je pripravljen v Pariz poslati najboljše ruske konservatorje in druge strokovnjake, ki so že pomagali pri obnovah pomembnejših spomenikov svetovne dediščine.

Več iz rubrike

Komentarji: