Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Brunn »wellness vas« na obrobju švedske prestolnice Stockholm.
Fotografija: Izvir je edini prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode. FOTO: Amir Kh / Unsplash
Odpri galerijo
Izvir je edini prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode. FOTO: Amir Kh / Unsplash

Vas sega v leto 1700, ko je zdravnik Samuel Skragge odkril izvir vode pri Satri in kupil okoliško zemljišče. Nato je zgradil vodnjak, bolnišnico, cerkev in stanovanja. To je bilo v času, ko so naravni izviri pridobivali na priljubljenost, saj so bili ljudje prepričani, da pitje in kopanje v visokokakovostni vodi zdravilno vplivata na zdravje in počutje.

Razširila se je beseda o »zdravilnih lastnostih« Satra Brunn vode, ki je pritegnila lokalno elito, da so začeli graditi vikende. Slednje so kasneje podarili lastnikom zemlje.

Kasneje, v 40-ih letih 17. stoletja, je večino pokupil škof iz mesta Vasteras. Nekaj let pozneje je vse prepustil Univerzi Uppsala, eni najboljših švedskih univerz.

Leta 2002 je univerza Satro Brunn prodala 16-tim lokalnim podjetnikom in vas odtlej deluje kot zdravilišče in prizorišče prireditev. Od leta 2015 v vasi deluje tudi podjetje, ki z izvirsko vodo polni steklenice za prodajo. Priložnost so izkoristili, ko je izvir - edini od sedmih - prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode.

Vas se razteza na skoraj 60 hektarjih, v nakup pa je vključenih še 84 hektarjev neobdelane zemlje in ves posel, ki se odvija v vasi.   
 

Več iz rubrike

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

Komentarji: