Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Brunn »wellness vas« na obrobju švedske prestolnice Stockholm.
Fotografija: Izvir je edini prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode. FOTO: Amir Kh / Unsplash
Odpri galerijo
Izvir je edini prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode. FOTO: Amir Kh / Unsplash

Vas sega v leto 1700, ko je zdravnik Samuel Skragge odkril izvir vode pri Satri in kupil okoliško zemljišče. Nato je zgradil vodnjak, bolnišnico, cerkev in stanovanja. To je bilo v času, ko so naravni izviri pridobivali na priljubljenost, saj so bili ljudje prepričani, da pitje in kopanje v visokokakovostni vodi zdravilno vplivata na zdravje in počutje.

Razširila se je beseda o »zdravilnih lastnostih« Satra Brunn vode, ki je pritegnila lokalno elito, da so začeli graditi vikende. Slednje so kasneje podarili lastnikom zemlje.

Kasneje, v 40-ih letih 17. stoletja, je večino pokupil škof iz mesta Vasteras. Nekaj let pozneje je vse prepustil Univerzi Uppsala, eni najboljših švedskih univerz.

Leta 2002 je univerza Satro Brunn prodala 16-tim lokalnim podjetnikom in vas odtlej deluje kot zdravilišče in prizorišče prireditev. Od leta 2015 v vasi deluje tudi podjetje, ki z izvirsko vodo polni steklenice za prodajo. Priložnost so izkoristili, ko je izvir - edini od sedmih - prejel najvišje švedsko priznanje za čistost vode.

Vas se razteza na skoraj 60 hektarjih, v nakup pa je vključenih še 84 hektarjev neobdelane zemlje in ves posel, ki se odvija v vasi.   
 

Več iz rubrike