Za mnoge je zdaj kritično, na trenutke kaotično ali povsem brezupno

Ljudje ponovno popolno zaprtje države sprejemajo z negativnimi občutki in večjo kritičnostjo do ukrepov.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

V Valiconu so merili indikatorje doživljanja trenutnih razmer. Izkazalo se je, da ljudje po večini trenutno popolno zaprtje države in življenja na sploh, doživlajajo mnogo težje kot v preteklih zaprtjih. Pod črto: ljudje so naveličani in utrujeni od krize, povezane s pandemijo zaradi Covid 19.

V meritvi je bil zaznati porast deleža prebivalcev, ki situacijo dojemajo kot »kritično, na trenutke kaotično«, delež teh se je v zadnjih dveh tednih povzpel iz 8% na 13%. Več je tudi takih, ki situacijo dojemajo kot »povsem brezupno« (5%), skupaj torej 18% takšnih, ki svoje doživljanje trenutne situacije opisujejo kot »povsem brezupno« ali »kritično, ne trenutke kaotično«.

Skladno s tem se je znižal delež prebivalcev, ki situacijo opisujejo kot »sprejemljivo, nekako gre« in kot »normalno, glede na nove razmere«. Spomnimo, v enakem obdobju lani, na vrhuncu prvega vala, je bil delež tistih, ki so svoje osebno doživljanje trenutne situacije opisovali kot »povsem brezupno« ali »kritično, ne trenutke kaotično«, 7%.

Sredi novembra, na vrhuncu drugega vala, je bilo takšnih še enkrat toliko, 14%. Največ do sedaj – in primerljivo z zadnjim rezultatom – pa v času božičnih praznikov, 17%.

VIR: VALICON
VIR: VALICON


Delež anketirancev, ki menijo, da gre situacija na bolje, je v primerjavi s prejšnjo meritvijo občutno padel.

Kljub slabšemu osebnemu počutju, delež anketirancev, ki so zaskrbljeni zaradi novega koronavirusa, pada.

Delež bolj zaskrbljenih je, v primerjavi z dvema tednoma nazaj, nižji za štiri odstotne točke in znaša 64%.

Po krajšem obdobju manjšega nezadovoljstva z ukrepi, je tokrat spet občutno več takih, ki menijo, da so ukrepi prestrogi. Delež teh je od prejšnjega tedna zrasel za 10 odstotnih točk in znaša 59%. Kot »ravno pravšnje« ukrepe ocenjuje 18% vprašanih, kar je za 15 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma.

VIR: VALICON
VIR: VALICON


Zrasel je tudi delež vprašanih, ki vladi (bolj) ne zaupajo pri delu na področju omejevanja širjenja virusa. Takih je trenutno 77% anketirancev, pred dvema tednoma 71%.

V prejšnji meritvi je Valicon vključil tudi vprašanje, s katerim je meril percepcijo odstopanja kakovosti življenja v času po pojavu virusa SARS-CoV-2.

VIR: VALICON
VIR: VALICON


Rezultat? Delež teh, ki dojemajo svojo kakovost življenja, kot manj kakovostno v primerjavi s časi pred pojavom virusa (tisti ki menijo, da je »bistveno manj kakovostno« in »manj kakovostno«), še dodatno zrasel in znaša 61%. Manj je po drugi strani takih, ki menijo da je njihovo življenje približno enako.

VIR: VALICON
VIR: VALICON

VIR: VALICON
VIR: VALICON


Delež teh, ki odgovarjajo, da je njihovo življenje »bistveno bolj kakovostno« ali »bolj kakovostno« kot pred epidemijo ostaja približno enak.
 

Vse več ljudi je ZA cepljenje

Po tem, ko je nekaj časa stagnirala,  namera cepljenja tokrat zopet višja. Da so se že, ali se še nameravajo cepiti, je zadnji vikend odgovorilo 58% vprašanih (podatek vključuje tudi tiste, ki so se že cepili).

VIR: VALICON
VIR: VALICON


Da bi se zagotovo cepili ali so že cepljeni je tokrat odgovorilo 37% vprašanih, kar je sedem odstotnih točk več kot pred dvema tednoma, za tri odstotne točke pa je manj takih, ki bi se verjetno cepili (20%). Da se zagotovo ne bodo cepili tokrat odgovarja petina vprašanih, 22% pa, da se verjetno ne bodo cepili.


»Vir: Raziskava #Novanormalnost, 1.-4. april 2021, n=500; Valicon.«

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.