Z reciklažo tetrapakov do robčkov in papirja

Ljubljanske mlekarne so postale prvo slovensko podjetje, ki mu je uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak.
Fotografija: Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra pak v Ljubljanskih mlekarnah. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra pak v Ljubljanskih mlekarnah. Foto Uroš Hočevar

Že pred nekaj leti so se namreč priključile projektu krožnega gospodarstva Z embalažo tetra Pak do robčkov, v katerem sodelujejo še Tetra Pak, Dana in Eko iniciativa.

Iz ostankov embalaže Tetra Pak, ki nastanejo v proizvodnji Ljubljanskih mlekarn, italijanska papirnica Lucart izdeluje robčke, papirnate brisače in higienski papir, ki jih zatem Ljubljanske mlekarne odkupujejo za svojo interno uporabo.

Foto Uroš Hočevar
Foto Uroš Hočevar


Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže, ki ga v celoti vključijo v sistem zapiranja snovne zanke z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelka.

Kaj pa sploh je snovna zanka za tetrapak embalažo?

Ta se začne v proizvodnji izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujejo v obliko, kot jo poznajo kupci. To embalažo napolnijo z mlekom ali jogurtom, ostanke embalaže, ki nastanejo pri tem procesu, pa odložijo na sodoben ekološki otok, od koder potujejo do preše.
 

Več iz rubrike

aktualno

V planinskih kočah naval Slovencev z boni, tujcev le peščica

Oskrbniki planinski koč letos tožijo o manjšem obisku gora in manj nočitvah kot pretekla leta. Upad je 25-odstoten, ponekod v visokogorju celo 50-odstoten.

aktualno

Na Hrvaškem več Slovencev kot v enakem obdobju lani

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, sporoča HT…

aktualno

Nova katastrofa za kitajsko gospodarstvo

Hude poplave so uničile na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč na Kitajskem. Kmetje so utrpeli ogromno škodo, ko so padavine uničile pridelke riža, soje in koruze, piše CNN.

aktualno

Strah pred globalno revščino

Po napovedi številnih mednarodnih finančnih institucij bo ta kriza dosti globlja, kot je bila finančna 2008–2009. Za revne države so posledice virusa lahko katastrofalne: več kot tridesetim drž…

Komentarji: