Z reciklažo tetrapakov do robčkov in papirja

Ljubljanske mlekarne so postale prvo slovensko podjetje, ki mu je uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak.
Fotografija: Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra pak v Ljubljanskih mlekarnah. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra pak v Ljubljanskih mlekarnah. Foto Uroš Hočevar

Že pred nekaj leti so se namreč priključile projektu krožnega gospodarstva Z embalažo tetra Pak do robčkov, v katerem sodelujejo še Tetra Pak, Dana in Eko iniciativa.

Iz ostankov embalaže Tetra Pak, ki nastanejo v proizvodnji Ljubljanskih mlekarn, italijanska papirnica Lucart izdeluje robčke, papirnate brisače in higienski papir, ki jih zatem Ljubljanske mlekarne odkupujejo za svojo interno uporabo.

Foto Uroš Hočevar
Foto Uroš Hočevar


Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže, ki ga v celoti vključijo v sistem zapiranja snovne zanke z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelka.

Kaj pa sploh je snovna zanka za tetrapak embalažo?

Ta se začne v proizvodnji izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujejo v obliko, kot jo poznajo kupci. To embalažo napolnijo z mlekom ali jogurtom, ostanke embalaže, ki nastanejo pri tem procesu, pa odložijo na sodoben ekološki otok, od koder potujejo do preše.
 

Več iz rubrike

aktualno

Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.

aktualno

Zdrs v recesijo: V Španiji skoraj 5 milijonov brezposelnih oseb

Koronavirusna kriza je v Španiji samo v drugem četrtletju terjala več kot milijon delovnih mest, večinoma v storitvenem in turističnem sektorju.

aktualno

Veliki Britaniji po izstopu iz EU grozi agrokemična apokalipsa

Zaradi brexita je nastal vrtinec sporov med okoljevarstveniki, državnimi regulatorji in agrokemičnimi korporacijami; več je tudi kriminalnih aktivnosti.

aktualno

Potrošnikom je trenutno najbolj pomemben denar - raziskava

Evropskim potrošnikom je v času pandemije covida-19 pri nakupovanju najbolj pomemben denar, ki jih hkrati straši in ga tudi najbolj pogrešajo, je pokazala raziskava, ki jo je junija med potrošniki v …

Komentarji: