#yourEUright: Preverite, kakšne so pravice (mladih) potrošnikov

Katerikoli spletni nakup lahko vrnete v roku 14 dni – brez vprašanj. Kampanja Evropske komisije »Imaš prav« spletne kupce seznanja s pravicami, ki jih imajo kot državljani EU, in zgornja je ena izmed njih.
Fotografija: pravice potrošnikov
pravice potrošnikov

Cilj organizacije potrošnikov za zaščito #yourEUright je pomagati potrošnikom, ko se jim zgodi krivica.

Člani organizacije pozivajo ljudi, naj uporabijo njihovo pomoč v primeru, ko se jim zgodi nevšečnost npr. pri proizvodih z napako ali po nepošteni poslovni praksi prodajalcev, proizvajalcev, ponudnikov storitev, organizatorjev potovanj.

Izbor orodij vključuje vse, od neformalnih ukrepov na spletu do reševanja sporov zunaj spleta. Na njihovem spletnem mestu lahko pridobite informacije o izkušnjah drugih potrošnikov in si ogledate, kako so svoje spore rešili s pomočjo enega ali več predstavljenih orodij.

Kot izredno zanimivo dejstvo izpostavljajo pravilo, da lahko kupci katerkoli spletni nakup vrnejo v roku 14 dni, a obstajajo določene izjeme. To je potrošno blago, kot so hrana, knjige, programska oprema ali izdelkov za osebno nego; teh ni mogoče vrniti. 

Prav tako opozarjajo na težavo pri (mladih) potrošnikih, ko menjavajo banke. Prenos računa k drugi banki bi moral potekati povsem gladko. Po tem, ko nekdo odpre nov račun pri drugi banki, stara banka račun zapre. Brez skritih stroškov. Če pride do česa takega, je potrebno zaprositi pomoč v pisarnah Mreže evropskih potrošniških centrov.
 

V okviru konvencije Na meji nevidnega (NMN) pa so obiskovalci lahko izvedeli marsikaj tudi v svetovalnem kotičku, v katerem so zaposleni v Zvezi potrošnikov Slovenije nudili pomoč in nasvete, kako  reševati težave s področja potrošniških pravic v EU, na katere se osredotoča kampanja Imaš prav.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

aktualno

Naložbena pobuda za rast in delovna mesta

Kaj imajo skupnega visokotehnološka papirnica na Finskem, ki uporablja obnovljive vire energije, 14 novih zdravstvenih domov na Irskem, posodobitev vlakovnih kompozicij v osrednji in severni Italiji …

Komentarji: