WikiTribune v spopad z lažnimi novicami

Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je zagnal projekt WikiTribune, ki bo po njegovih besedah preoblikoval svet novic, deloval pa bo na enakih načelih kot priljubljena spletna enciklopedija.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

"Novice so pokvarjene in lahko jih popravimo," piše na spletni strani WikiTribune, ki se bo spopadel s poplavo lažnih novic in dezinformacij. Pri tem mu bo pomagala velika spletna skupnost novinarjev in drugih, ki bodo preverjali dejstva, podobno kot to počnejo pri Wikipedii.

Spletna stran bo brezplačna in brez oglasov, zanašala pa se bo na prispevke uporabnikov tako kot neprofitna fundacija Wikimedia, ki upravlja Wikipedio.

Skupnost sodelavcev WikiTribune bo preverjala dejstva in pomagala zagotoviti, da bo jezik faktičen in nevtralen. Prav tako si bodo prizadevali za maksimalno transparentnost glede virov, zato bodo objavljali celotne prepise, videe in zvočne posnetke intervjujev, je povedal profesor novinarstva na newyorški univerzi City Jeff Jarvis, ki svetuje pri projektu. "Vidim potrebo po inovacijah na področju novih oblik novic," je dodal.

WikiTribune namerava zaposliti deset novinarjev, ima pa tudi svetovalno ekipo, ki jo sestavljajo Jarvis, vlagatelj tveganega kapitala Guy Kawasaki in britanska igralka Lily Cole, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: