Vseh stroškov proizvodnje ni več mogoče prevaliti na kupce

Cene papirja so se v zadnjem letu najmanj podvojile, saj se dražijo tako surovine kot energenti.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite še:

Razmere v papirni industriji so že od lani zelo zahtevne. Podjetja se namreč že nekaj časa ubadajo z občutno rastjo cen surovin in prevozov, zdaj pa tudi z izjemno visokimi cenami energentov. Mnoge papirnice zato kupcem že zaračunavajo energetske dodatke, kar je dodatno dvignilo že tako rekordno visoke cene papirja.

Povpraševanje po papirju je po besedah Petre Prebil Bašin iz Združenja papirne in papirnopredelovalne industrije še vedno veliko, čeprav je opaziti prve znake ohlajanja: »Proizvajalci papirja so zelo zaskrbljeni. Če ne bo politične odločitve, ki bi stabilizirala razmere poslovanja, je prihodnost te industrije tako v Sloveniji kot v Evropi zelo negotova.«

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Ugotovitve KPK kršiteljem zapirajo vrata državnih družb

Zakon o SDH prinaša zaostrovanje pogojev za nadzornike in člane uprav državnih družb.

Banka Slovenije zaradi tveganj uvaja ukrep za povečanje kapitala bank

S proticikličnim blažilnikom bodo banke morale v prihodnjih 12 mesecih zagotoviti več kapitala, ena od možnosti je tudi zadržanje dela letošnjih dobičkov.

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.