Vse o parlamentarnih volitvah

SDS zmagovalka volitev, v parlament rekordno število strank.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Po večini preštetih glasovnic je jasno, da je zmagovalka letošnjih predčasnih volitev v državni zbor SDS, ki je dobila nekaj več kot četrtino glasov oziroma 25 poslanskih mest. Sledijo LMŠ (13 poslancev), SD (10 poslancev), SMC (10 poslancev), Levica (devet poslancev), NSi (sedem poslancev), Stranka AB (pet poslancev) in DeSUS (pet poslancev). Neuradni izidi tudi kažejo, da se je v parlament po dolgih letih vrnila stranka Zmaga Jelinčiča SNS.


STRANKE SE ŽE PRIPRAVLJAJO NA KOALICIJSKE POGOVORE. (članek)


 

Oči so zdaj uprte tudi v predsednika države Boruta Pahorja, ki je ob oddaji svojega glasu na volišču napovedal, da bo že v začetku tedna na neformalen pogovor povabil relativnega zmagovalca volitev. Kot je še dejal Pahor, si želi, da bi Slovenija hitro dobila novo vlado.

Predsednika vlade voli DZ z večino glasov vseh poslancev, glasovanje pa je tajno. O mandatarju morajo odločati v sedmih dneh od vložitve predloga. Glede na zakonsko določene roke je pričakovati, da bodo poslanci o mandatarju glasovali konec julija, natančneje med 26. in 30. julijem.


SESTAVLJANJE NOVE VLADE BO IZREDNO TEŽKA NALOGA.


Novi sklic parlamenta se bo sicer na ustanovni seji predvidoma sestal 22. ali 23. junija, nato bo na potezi Pahor, ki bo predlagal kandidata za novega mandatarja. To mora narediti najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji. Po neuradnih podatkih bo Pahor posvetovanja opravil med 2. in 5. julijem, kandidata pa bo moral državnemu zboru predvidoma predlagati do 23. julija.
 

Na dokončne neuradne izide parlamentarnih volitev bo treba počakati še osem dni, do 11. junija, ko bodo glasovom prišteli še glasovnice iz tujine. Državna volilna komisija mora uradne izide razglasiti do 19. junija, po neuradnih podatkih pa bo to storila prej in bo poročilo o izidu volitev 15. junija predala predsedniku republike Borutu Pahorju.

Več iz rubrike