"Vsak od nas bi si lahko kupil nov BMW X3 xDrive."

Ta teden boste lahko v Svetu kapitala prebrali intervju z Egonom Zakrajškom, ki je izračunal, koliko smo izgubili v letih globalne finančne krize: vsak od nas bi si lahko kupil nov BMW X3 xDrive.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

»V ZDA imamo pregovor We're kicking the can down the road – brcamo pločevinko po cesti navzdol in je nočemo pobrati, naj jo nekdo drug namesto nas. Toda enkrat bomo prišli do konca ceste, ampak potem bo ceno plačala ena sama generacija. Toda to ni pravično, to je tragično,« pove Zakrajšek.

Obnašamo naj bi se kot junkiji, odvisni smo od zastonj denarja, ki ga tiska Evropska centralna banka, zato ne spreminjamo družbenih podsistemov, čeprav se bodo sesuli, opozarja slovenski ekonomist, višji svetovalec pri ameriški centralni banki Fed v Washingtonu. V kakšnem stanju je svetovno gospodarstvo, katera država je v dolgoročnem zatonu in katera predstavlja največje svetovno finančno tveganje, sta skupaj z novinarjem Urošem Urbasom ugotavljala skozi intervju, ki bo objavljen v novi izdaji Svet kapitala 18. avgusta 2017.

Več iz rubrike