Vročinski val: Delo v vročini?

Ob trenutnem vročinskem valu v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 opozarjajo na težave delavcev, saj v več primerih delodajalec ne poskrbi za ustrezne delovne razmere. Po njihovem bi bilo nujno sprejeti normative o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, delodajalcem pa predlagajo uvedbo vrste ukrepov, kot je uvedba več odmorov.
Fotografija: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tadej Regent

V Obalni sindikalni organizaciji so v zadnjih dneh prejeli veliko klicev tako članov sindikata kot tudi predstavnikov delodajalcev v zvezi s toplotnim ugodjem na delovnem mestu, saj smo v zadnjih dneh priča vročinskemu valu s temperaturami krepko čez 30 stopinj Celzija.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, ima delavec skladno z zakonodajo v primeru resne in neposredne nevarnosti za življenje ali zdravje pravico ustrezno ukrepati, v primeru neizogibne nevarnosti pa zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces oz. delovno okolje.

Delodajalec pa je dolžan s primernimi ukrepi zagotoviti ustrezne toplotne razmere v delovnih prostorih. Temperatura zraka v delovnih prostorih pri tem ne sme presegati 28 stopinj. Izjema so t.i. vroči delovno prostori, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so povezani z vročimi delovnimi prostori, ne presega 20 stopinj Celzija.

V sindikalni organizaciji se v poletnih mesecih srečujejo s kopic težav svojega članstva, ko temperatura presega omenjenih 28 stopinj, vendar delodajalec ne poskrbi za ustrezno temperaturo v pomožnih prostorih. Pri tem izpostavljajo zaposlene v kuhinjah, pekarnah, pralnicah in tudi vse več zaposlenih v pisarnah.

Med delavci, ki opravljajo svoje delo na prostem, v sindikatu opozarjajo na položaj gradbenih delavcev, solinarjev, delavcev na poljih, vzdrževalcev cestišč in železnic ter ribičev.

Prav tako opažajo na težave zaposlenih v pisarnah, kjer delodajalci povsem napačno postavljajo pihanje zraka iz prezračevalnega oz. klimatskega sistema.

V Obalni sindikalni organizaciji tako menijo, da bi bilo treba sprejeti normative o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce na prostem, ter dati večji poudarek ustreznosti pihanja zraka iz prezračevalnikov v zaprtih prostorih.

Delodajalcem poleg tega predlagajo konkretne ukrepe, kot so premik delovnega časa na zgodnejšo uro, skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, zagotovitev ustrezne količine hladne pitne vode, zmanjšanje intenzivnosti dela, zagotovitev ustreznih oblačil za delavce ter ponovna preverba ustreznosti zračnega toka prezračevalnega oz. klimatskega sistema.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: